KNJIŽEVNA NAGRADA

Žiri roman@tportal.hr 2015.

  • Autor: M. P.
  • Zadnja izmjena 17.06.2015 10:45
  • Objavljeno 17.06.2015 u 10:00
Žiri 2015 - Kristian Novak, Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović

Žiri 2015 - Kristian Novak, Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

O dobitniku ovogodišnje, osme po redu književne nagrade za najbolji hrvatski roman, odlučivat će lanjski dobitnik nagrade roman@tportal.hr, profesor na fakultetu i pisac Kristian Novak, koji predsjeda žirijem, te urednici, kritičari i pisci Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović

Kristian Novak je rođen je 1979. Diplomirao je germanistiku i kroatistiku te doktorirao na Poslijediplomskom studiju lingvistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. do 2012. godine predaje na Odsjeku za germanistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, a otada na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Rijeci. Objavio je dvadesetak stručnih i znanstvenih radova s područja povijesne sociolingvistike, dodirnoga jezikoslovlja i analize diskursa, te sudjelovao na petnaestak međunarodnih znanstvenih konferencija. Njegov roman Črna mati zemla (Algoritam, 2013) prošle je godine nagrađen tportalovom nagradom za najbolji roman. Uvršten je u proširene popise lektire u brojnim srednjim školama, u pripremi je nekoliko inozemnih izdanja i prijevoda knjige, a u najavi su i kazališna te filmska adaptacija. Od 1996. do 2009. bio je standardni reprezentativac RH u karateu te osvojio niz odličja na svjetskim i europskim natjecanjima.

Jadranka Pintarić uređuje knjige, piše književne kritike i eseje od 1988. Vodi biblioteku proze Hrvatskog društva pisaca, uređuje pojedina izdanja za druge izdavače te obavlja razne druge poslove u kulturi. Zaposlena je kao voditeljica odnosa s javnošću u MSU-u. Objavila je knjigu vlastitih odabranih književnih kritika 'U smjeru meridijana' (HFD, 2003) te zbirku proza pod naslovom 'Kamate na ljubavne uzdahe; ogledi o tankoćutnosti' (2008) u nakladi Profila. Objavila je više stotina književnih i likovnih kritika, prikaza, eseja, proznih tekstova, pogovora/predgovora u novinama, časopisima te knjigama. Uredila je petstotinjak naslova te pokretala biblioteke i inicirala velika pojedinačna izdanja. Suurednica je časopisa Relations Hrvatskog društva pisaca koji se objavljuje na stranim jezicima. Od 2000. do 2008., bila je u statusu samostalne umjetnice u Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika u kategoriji književnog kritičara. Uređuje biblioteke i pojedinačna izdanja, objavljuje književne kritike, eseje i druge tekstove, prevodi s engleskog i surađuje u tiskanim i elektroničkim medijima.

Miroslav Mićanović diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljuje poeziju, prozu i kritike na radiju, u dnevnim novinama i časopisima. Tekstovi su mu nagrađivani i uvrštavani u različite antologije, izbore, preglede i prevođeni na druge jezike. Sastavio je s B. Čegecom pregled hrvatskog pjesništva osamdesetih i devedesetih 'Strast razlike, tamni zvuk praznine' (Quorum, 1995). Autor je antologije suvremenog hrvatskog pjesništva 'Utjeha kaosa' (2006), prevedene na engleski i mađarski jezik. Sudionik je hrvatskih i europskih književnih festivala, voditelj radionica poezije i kratke priče. Dugogodišnji je urednik časopisa Quorum i biblioteka u Nakladi MD. Radi u Agenciji za odgoj i obrazovanje. Objavio: 'Grad dobrih ljudi', J. Matanović, V. Bogišić, K. Bagić, M. Mićanović; 'Četiri dimenzije sumnje', 'Zid i fotografije kraja', 'More i prašina' (grafike V. Zelenko), 'Job / Hiob' (grafika F. Vejzović), 'Zib', B. Čegec, I. Prtenjača, M. Mićanović; 'Nitko ne govori hrvatski / Personne ne parle croate', Prom (Trajekt), Katowice, B. Čegec, S. Karuza, M. Mićanović; 'Tri krokodila', 'Zapadni kolodvor', 'Jednosmjerna ulica', 'Tisoč majhnih sonc na razbitem steklu', 'Dani', 'Divji pes', 'Vrt s 1001 žaruljom' i 'Jedini posao'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!