ZAGREB FILM FESTIVAL

ZFF: Diana Nenadić - Tajkuni kao tema u vrijeme divljeg kapitalizma

13.11.2018 u 17:35

Bionic
Reading

Zagreb Film Festival uveo je ove godine novi program 'Tajkuni: Jučer, danas, sutra', koji po izboru filmske kritičarke Diane Nenadić donosi filmove koji iz različitih perspektiva prikazuju temu tajkuna, koje u suvremeno doba i vrijeme 'divljeg kapitalizma' najčešće prate negativne konotacije

'Program govori o raznim temama i aspektima tajkunizacije i života u kapitalističkom miljeu, s filmovima i autorima koji i u današnjoj kinematografiji imaju dobre reference', rekla je Nenadić za Hinu.

Kaže kako je izabrala filmove koji nisu nužno izravni prikaz života tajkuna, već prikazuju razne vidovima tajkunizacije našeg života i svijeta. 'To je tema s kojom se suočavamo posljednjih godina, a nismo ni primijećivali dok nismo i sami okusili divlji kapitalizam', dodala je.

Jedan od filmova u programu je 'Obećana zemlja' (1975.) slavnog Andrzeja Wayde, koji se bavi 'pratajkunima' u začecima poljskog kapitalizma u 19. stoljeću. Priča o trojici prijatelja koji u valu industrijalizacije odlučuju pokrenuti modernu tvornicu tekstila, no nakon neočekivano golemog uspjeha, plaćaju veliki danak.

'Taj epski, raskošno režiran i insceniran film u jednoj je od nedavnih anketa, u kojoj je sudjelovalo oko 260 filmaša, proglašen najaboljim poljskim filmom svih vremena', napomenula je Nenadić o filmu koji se temelji na istoimenu romanu poljskog Nobelovca Władysława Stanisława Reymonta.

Glavnu ulogu tumači popularni poljski glumac s više stotina filmova u karijeri, Daniel Marcel Olbrychski, koji u novom filmu Vinka Brešana 'Koja je ovo država' tumači ulogu predsjednika Hrvatske.

  • +7
ZFF - Tajkuni: Jučer, danas, sutra Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ZFF

Tu je i 'Lokalni junak' (1983.) Billa Forsytha, duhovita i topla priča o dolasku naftne korporacije u škotski gradić s kojom stanovnici pristanu dogovor, no račune im poremeti jedan starac iz kolibe na plaži. Film je bio na ljestvicama najboljih filmova osamdesetih, a Forsyth je za režiju osvojio nagradu BAFTA.

Film 'Kajman' (2006.) talijanskog redatelja Nannija Morettija politička je satira o Silviju Berlusconiju koja je nagovijestila presudu 2013. tom medijskom mogulu i bivšem talijanskom premijeru, a smatra se da je film utjecao i na ishod parlamentarnih izbora 2006. godine.

Priča počinje kada producent šund filmova slučajno dobiva scenarij, za koji misli da je mlaki triler, no nakon pomnijeg čitanja shvaća da je riječ o Berlusconiju.

Program donosi i talijanski film 'Ja sam ljubav' (2009.) Luce Guadagnina koji nedostatak ljubavi u tajkunskom miljeu tematizira kroz priču o industrijalčevoj supruzi (Tilda Swinton) koja se zaljubi u kuhara.

Jedini dokumentarac u programu, 'Hodorkovski', (2011.) prati život tog ruskog tajkuna koji je u zatvoru proveo 10 godina zbog optužbi o neplaćanju poreza i pranju novca. Iz zatvora je izašao 2013., no i dalje tvrdi da je riječ o Putinovoj osveti zbog njegovog financiranja oporbe. Cyril Tuschi u filmu opisuje uspon Mihaila Hodorkovskog do statusa jednog od najbogatijih ljudi na svijetu te njegov sukob s Putinom.