TOP 5

Najbolje preporuke: Filmske poslastice koje ne smijete propustiti na ovogodišnjem ZFF-u

13.11.2018 u 14:13

Bionic
Reading

Šesnaesto i geografski nikad veće izdanje festivala, nudi brojne zanimljive filmove i sadržaje. Čeka nas više od 100 filmova u 8 dana i to čak u 16 gradova diljem Hrvatske. Kako ne bi od velikog izbora propustili intrigantne naslove, nudimo pet filmskih preporuka

Glavni program dugometražnih filmova donosi film 'Sve je dobro' Eve Trobisch koju je kritika u Locarnu ispratila riječima ‘debitantica koja je zasjenila poznate redatelje’. Priča koju je odabrala za svoj prvijenac prati djevojku Janne koja odluči prešutjeti da je bila žrtva silovanja. Janne lako možemo zamisliti kao svoju dobru prijateljicu i upravo ta uvjerljivost i lakoća kojom je prenešena nečija svakodnevnica čine ovaj film uzbudljivim i iznimnim. Film igra u srijedu u 21 sat u kinu Europa.

  • +5
Preporuke ZFF Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Odlazak djece iz roditeljskog gnijezda nikada nije jednostavan, ali kako se nositi s činjenicom da je pravi razlog sinovljeva odlaska priključenje ISIS-u tema je tuniškog filma 'Dragi sine'. Riah je vozač viličara i središte njegova života su supruga Nazoli i sin jedinac Sami. Najednom, Sami nestaje. Koproducenti filma su slavna braća Dardenne, film se prikazuje u srijedu u 18:30 u kinu Europa.

U sklopu programa Festivali pod reflektorom, u kategoriji Kino: Mediteran prikazujemo film 'Nasljednice', Marcela Martinessija koji je osvojio četiri nagrade na Berlinaleu, a od toga čak dva Srebrna medvjeda. Chela i Chiquita potječu iz bogatih obitelji, ali kad im se život okrene za 180 stupnjeva bivaju prisiljene rasprodati svoje nasljedstvo. Kako je to kad se sa života prisilno skinu ružičaste naočale gledamo u nedjelju u 19:30 u kinu Tuškanac.

Film 'Dragi sine' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Lada Kamenski' film je koji u programu Ponovno s nama predstavlja domaće snage, redateljski dvojac Saru Hribar i Marka Šantića. Za svoj zajednički film inspiraciju su pronašli u radnicama tvornice Kamensko, odabrali su tri dive hrvatskog glumišta, Kseniju Marinković, Natašu Dorčić i Doris Šarić Kukuljica (za ovu ulogu nagrađena Zlatnom arenom!) i smjestili ih u vrtoglavu borbu za jednu filmsku ulogu. Film koji o položaju žena komunicira na više razina na rasporedu je u srijedu u 20 sati u kinu Tuškanac te u nedjelju u MSU u 18 sati.

Film 'Zimske mušice' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Ponovno s nama, program koji prati redatelje koji su sa svojim filmovima već nastupali u natjecateljskom programu dugometražnog filma, donosi i novo ostvarenje češkog redatelja Olma Omerzua 'Zimske mušice'. Mára i Heduš kreću na put kroz smrznutu pustoš u potrazi za pustolovinom da bi, između ostalog, spoznali muhe zuje i zimi. Omerzu je za ovaj film osvojio nagradu za najboljeg redatelja na ovogodišnjem festivalu u Karlovim Varima. Film će igrati u utorak u 18 sati u MSU-u i u četvrtak u 17 sati u kinu Tuškanac.

Film 'Nasljednice' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube
Film 'Lada Kamenski' Izvor: Društvene mreže / Autor: Vimeo