NOVO ISTRAŽIVANJE

Žene čitaju više, muškarci pročitaju knjigu dopola

23.03.2009 u 10:30

Bionic
Reading

Žene čitaju koncentriranije i više, dok muškarci čitanju pristupaju neuredno i usputno, pokazala je studija provedena u Velikoj Britaniji

Novo istraživanje pokazalo je da čak polovica žena tijekom godine pročita velik broj književnih djela te se u najvećem postotku izjašnjavaju kao strastvene čitateljice koje se teško odvajaju od knjiga. S druge strane, muškarci ne njeguju taj pristup. U usporedbi s nježnijim spolom, dvostruko češće djelo ne pročitaju do kraja.

Istraživanje provedeno na dvije tisuće ljudi u Velikoj Britaniji ukazalo je i na različite tipove čitatelja. Tako 48 posto žena spada u takozvane 'okretače stranica' ili strastvene čitatelje koji u kratkom vremenu 'progutaju' velik broj djela, dok je u istoj kategoriji tek 26 posto muškaraca.

'Sporim knjiškim crvima' stručnjaci su nazvali ljude koji mnogo vremena provode na jednoj stranici i temeljito proučavaju knjigu, te sukladno tome, pročitaju mali broj naslova kroz godinu. U toj je grupi 32 posto muškaraca i samo 18 posto žena, piše Guardian.

'Serijski sakupljači' imaju police nagomilane knjigama koje nikada nisu ni otvorili, a grupu čini 17 posto žena i 20 posto muškaraca.

'Dvoknjišci' kraj kreveta imaju barem dva književna djela. To su čitatelji koji usred jednoga, započinju s čitanjem novog djela. U posljednjoj kategoriji smjestilo se 12 posto žena i jednako toliko muškaraca.