FLORA POD ZAŠTITOM UNESCO-A

Zelenilo uništava zidine Dioklecijanove palače

10.09.2010 u 11:33

Bionic
Reading

Dok se posljednjih mjeseci u kulturnoj javnosti polemizira o nedavnim promjenama na čelu institucija koje u Splitu skrbe o baštini, flora polako i nezaustavljivo osvaja sve zapuštenije zidine Dioklecijanove palače koja je pod zaštitom UNESCO-a

Fotografije obraslih zidina snimljene su samo na jednoj lokaciji u krugu od 30-40 metara kraj Željeznih vrata u zapadnom obrambenom prostoru, propugnaculumu i oko njega.
Taj prostor je nedavno označen kao jedan od razloga smjene Tajme Rismondo, koja je na čelu Konzervatorskog zavoda u Splitu krajem prošle godine zamijenila Joška Belamarića. U tom prostoru danas su frižideri za sladoled u vlasništvu tvrtke Bobis i terasa obližnjeg restorana.

Dok se vode polemike, raslinje razgrađuje zidove, osim tradicionalnog i prihvatljivog kapara koji još nekako djeluje dekorativno, snimili smo smokve koje su se uhvatile na zidinama, ali i prava mala stabla. To korijenje ugrožava statiku sedamnaest stoljeća starih obrambenih zidina.

Takve stvari, osim konzervatora, komunalne službe trebaju riješiti čim prije i činjenica je da to ne iziskuje neka velika sredstva. Tek zapuštanjem i nebrigom, kada se korijenje duboko uhvati, postat će ozbiljan problem o kojem što prije mora početi razmišljati i novoizabrani prvi čovjek Konzervatorskog zavoda u Splitu Radoslav Bužančić.