FLORA POD ZAŠTITOM UNESCO-A

Zelenilo uništava zidine Dioklecijanove palače

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 10.09.2010 12:24
  • Objavljeno 10.09.2010 u 11:33
Zidine Dioklecijanove palače (7)

Zidine Dioklecijanove palače (7)

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Dok se posljednjih mjeseci u kulturnoj javnosti polemizira o nedavnim promjenama na čelu institucija koje u Splitu skrbe o baštini, flora polako i nezaustavljivo osvaja sve zapuštenije zidine Dioklecijanove palače koja je pod zaštitom UNESCO-a
Leo Nikolić

Leo Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Fotografije obraslih zidina snimljene su samo na jednoj lokaciji u krugu od 30-40 metara kraj Željeznih vrata u zapadnom obrambenom prostoru, propugnaculumu i oko njega.
Taj prostor je nedavno označen kao jedan od razloga smjene Tajme Rismondo, koja je na čelu Konzervatorskog zavoda u Splitu krajem prošle godine zamijenila Joška Belamarića. U tom prostoru danas su frižideri za sladoled u vlasništvu tvrtke Bobis i terasa obližnjeg restorana.

Dok se vode polemike, raslinje razgrađuje zidove, osim tradicionalnog i prihvatljivog kapara koji još nekako djeluje dekorativno, snimili smo smokve koje su se uhvatile na zidinama, ali i prava mala stabla. To korijenje ugrožava statiku sedamnaest stoljeća starih obrambenih zidina.

Takve stvari, osim konzervatora, komunalne službe trebaju riješiti čim prije i činjenica je da to ne iziskuje neka velika sredstva. Tek zapuštanjem i nebrigom, kada se korijenje duboko uhvati, postat će ozbiljan problem o kojem što prije mora početi razmišljati i novoizabrani prvi čovjek Konzervatorskog zavoda u Splitu Radoslav Bužančić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi