nakon 24 dana snimanja

Završeno snimanje igranog filma 'Stric' Mardešića i Kapca s Manojlovićem u naslovnoj ulozi

21.06.2021 u 15:16

Bionic
Reading

Snimanje debitantskog dugometražnog igranog filma STRIC autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca završeno je krajem proteklog tjedna u mjestu Zlatar u Zagorju nakon 24 dana snimanja

Riječ je o nekonvencionalnom hibridu trilera i drame s elementima apsurdnog humora koji nastaje u produkciji kuće Eclectica. Naslovnu ulogu tumači Miki Manojlović, a uz njega u filmu glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica. Mardešić i Kapac pored režije potpisuju i scenarij. Film je sniman u Zagrebu i Zlataru, stoji u priopćenju.

Snimanje je proteklo u jako dobroj atmosferi i prema predviđenom planu. Pred nama je postprodukcija - pokušat ćemo 24 dana kreacije svih na setu oblikovati u najbolji mogući film. To je odgovoran posao, ali i veselje, izjavio je producent filma Ivan Kelava po završetku snimanja.

Radnja Strica odvija se u vrijeme Božića u Jugoslaviji, krajem 1980-ih. Obitelj – majka, otac i sin – sretni dočekuju svog voljenog strica koji se vraća kući za blagdane iz Njemačke. Stric dijeli poklone te slijedi tradicionalni hrvatski božićni ručak – purica s mlincima i francuskom salatom. Obiteljsku idilu prekida iznenadna zvonjava najnovijeg pametnog telefona. Ubrzo postaje jasno da vrijeme radnje nisu osamdesete, da nije 25. prosinca i da se za prepunom blagdanskom trpezom osim hrane nožem može rezati i napetost. Smješten gotovo potpuno na jednoj lokaciji, Stric vješto manevrira između groteske, terora i crnog humora, prikazujući priču koja se čini kao ‘božićni film u kojem je nešto pošlo gadno po zlu’.

Mladi redateljski duo Mardešić-Kapac kroz svoje su nagrađivane kratke filmove (Nas Dva, Zagorski specijalitet) izgradili prepoznatljiv rukopis razvidan u njihovu debitantskom dugometražnom ostvarenju – Stricu u kojem osim sjajne glumačke postave važne uloge imaju i purica, francuska salata, božićne lampice i jedna puška.

Film snima srpski direktor fotografije s njujorškom adresom Miloš Jaćimović čiji su filmovi Oaza (Venecija 2020, najbolje ostvarenje ZFF-a 2020. i beogradskog FEST-a 2021.) te Varvari (2014.) i Tilva Roš (2010.) nagrađivani na najprestižnijim svjetskim festivalima. Producenti filma su Ivan Kelava i Tomislav Vujić. Scenografiju potpisuje Ivana Škrabalo, kostime Ana Savić Gecan, a masku Silvija Bradica. Film nastaje u produkciji Eclectice i koprodukciji Sense Production iz Srbije, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske radiotelevizije.