U PIROVCU

Završeno snimanje filma 'Garbura' Josipa Žuvana

22.12.2020 u 13:05

Bionic
Reading

Snimanje debitantskog dugometražnog igranog filma "Garbura" scenarista i redatelja Josipa Žuvana, završeno je u Pirovcu nakon nešto manje od mjesec dana, objavio je u utorak Hrvatski audiovizualni centar

Radnja prati dvojicu 12-godišnjaka koji žive u makadamskom naselju, a glavna im je zabava paliti karabite, to snimati i staviti na Internet nadajući se da će imati milijunske preglede poput drugih youtubera.

Prijatelji su unatoč činjenici da su njihove obitelji u dugogodišnjoj svađi i nijednima ni drugima nije drago da se dječaci druže.

Film je sniman uz stroge epidemiološke mjere, dvije su osobe cijelo vrijeme nadgledale provodi li svaki član ekipe pojačanu higijenu ruku, distancu, nošenje maski te im je po nekoliko puta mjerena tjelesna temperatura.

Na putu do seta ekipa se vozila najviše po četiri člana u jednom kombiju, a svatko tko je dolazio izvan ekipe bio je na licu mjesta testiran brzim antigenskim testom, dežurna medicinska sestra je uzimala briseve.

Producent filma Damir Terešak kaže da su svi u ekipi bili jako disciplinirani i vjeruje da ih je to spasilo od zaraze.

"Najveći izazovi su bili svakako strepnja da se unatoč mjerama netko u ekipi ne zarazi. Prekid snimanja bi za nas bio katastrofa. Imali smo problema i s vremenskim uvjetima tako da se plan snimanja u hodu mijenjao četiri, pet puta", rekao je.

"Snimili smo film u teškim uvjetima, ali u izvrsnom raspoloženju. Po snimljenim materijalima koje sam redovito gledao, možemo se nadati dobrom filmu", dodao je Terešak.

U filmu glume Franko Floigl, Mauro Ercegović Gracin, Ljubomir Bandović, Marija Škaričić, Ivana Roščić, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić.

Direktor fotografije je Tomislav Sutlar, scenografkinja Petra Poslek, kostimografkinja Katarina Pilić, majstorica maske Jasmina Lilić, a tonski snimatelj Zoran Maksimović.

Film nastaje u produkciji Maxima filma (Hrvatska) i koprodukciji Biberche productions (Srbija) uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog centra Srbije, MEDIA-e, EURIMAGES-a i HRT-a.