U GALERIJI SC

Izložba 'Hod' Ivice Purgara za sam kraj godine

22.12.2020 u 11:27

Bionic
Reading

Za kraj godine zagrebačka Galerija SC pripremila je izložbu "Hod" Ivice Purgara, koja se može razgledati od utorka, a svjedoči o umjetnikovom 400 kilometara dugom pješačenju od najistočnije do nasjevernije točke u Hrvatskoj

Purgar je krenuo iz Iloka i nakon dva tjedna, ispunjenih suočavanjem sa samim sobom i umjetničkom inspiracijom, stigao do najsjevernije točke u Hrvatskoj, nasel­ja Sveti Martin na Muri.

Prožet idejama i praksama performansa i land arta, njegov koncept, za razliku od većine performativne umjetnosti, ne temelji se samo na fotografijama, već i na pločama od cinka, matricama na kojima su primijenjene grafičke tehnike dubokog tiska.

Na tim pločama kružnog oblika, nastalima u direktnoj asocijaciji s prometnim znakovima i markacijama na šumskim i planinskim putevima, autor stvara 24 apstraktne, pretežito linijski oblikovane oznake.

Po riječima autorice predgovora Sare Mikelić, njihova izrada, isključivo estetsko oblikovanje i otiskivanje prethodilo je samom performativnom činu hodanja, da bi tijekom kretanja ti znakovi postali kodirane informacije, svjedoci umjetnikove osobne ustrajnosti i vizije.

"Ovisno o vlastitom emocionalnom i fizičkom stanju, sjećanjima ili prolaznim mislima, Purgar intuitivno polaže matrice na pojedinim mjestima uz put kojim prolazi te na taj način uspostavlja intimnu komunikaciju s okolinom čime se onemogućuje gubitak izvornog umjetničkog konteksta i dislokacije radova unutar izložbenog prostora"", napomenula je.

Matrice ostaju u svom izvornom umjetničkom staništu kao žive bilješke autorovog puta u fizičkom prostoru, dok galeriju, u ulozi dokumentacije, osim fotografija, ispunjava i serija grafika nastalih zahvaljujući spomenutim matricama.

Izložena je i karta dionice autorovog kretanja te dnevnik osobnih bilješki koje sadrže promišljanja njegovog psihofizičkog stanja i okoline, skice mjesta i znakova te misli vezane uz umjetnički proces.

Mikelić smatra kako iskorakom u drugu spacijalno-temporalnu determinantu Ivica Purgar izlazi iz vlastitog gradskog, užurbanog kolektiva, svakodnevne zasićenosti informacijama, kolotečine, ustaljenih navika i potrebe za hiperprodukcijom.

"Time čin hodanja postaje duhovni, umjetnički, fizički i psihološki proces koji naposljetku rezultira stapanjem prirodne okoline i intermedijalnog umjetničkog djelovanja", dodala je.

Izložba će biti otvorena do 9. siječnja.