KONCERT U GLAZBENOM ZAVODU

Zauvijek ostati mlad uz klasiku

28.10.2011 u 10:03

Bionic
Reading

Pod motom Zauvijek Ostati Mlad - Zagrebački orkestar mladih (ZOM) otvara vrata svog prvog koncertnog ciklusa i poziva sve ljubitelje dobre glazbe da mu se pridruže na koncertima u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu.

Zagrebački orkestar mladih osnovali su ujesen 2010. godine studenti dirigiranja na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu Igor Tatarević Filip Aver Jelavić i jedan od idejnih začetnika, Filip Šljivac. Orkestar djeluje pri istoimenoj udruzi koja je registrirana kao dobrovoljna i neprofitna udruga građana s ciljem poticanja, promicanja, razvoja i unapređenja glazbene kulture i umjetnosti. ZOM okuplja mlade, većinom studente, ali i profesionalne glazbenike, te broji oko 40-tak mladih umjetnika. U sklopu udruge, uz komorni orkestar djeluje i mješoviti Zbor Zagrebačkog orkestra mladih.

Prvi koncert slijedi ove subote, 29. listopada s početkom u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu, a nazvan je Made in France. Natupaju Adam Chelfi na violončelu, Lucija Stanec i Lucija Majstorović na klaviru, a dirigira Filip Aver Jelavić. Na programu su djela francuskog skladatelja Charles-Camille Saint-Saënsa.

U predsezoni 2010/2011 ZOM je ostvario četiri koncerta od kojih treba izdvojiti javno snimanje Hrvatske Radio-Televizije iz ciklusa 'Majstori svirači' prilikom kojeg su pod ravnanjem Igora Tatarevića izvedena sakralna djela Wolfganga Amadeusa Mozarta: Missa Solemnis u C-duru, KV 337 i Vesperae solennes de Confessore, KV 339.
29. lipnja 2011. godine, ZOM je pokrenuo svoj prvi vansezonski koncertni ciklus na otvorenome pod nazivom 'Mozart u vrtu' i ostvario svoj četvrti koncert uz soliste Anu Batinicu, Marca Grazianija, Martinu Klarić, Anju Kožuh i Anu Lice. Publici su se tom prilikom predstavili i svi dirigenti ZOM-a: Filip Aver Jelavić, Veton Marevci, Filip Šljivac i Igor Tatarević.