INTERLIBER 2009

Zatvoren međunarodni sajam knjiga i učila

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 16.11.2009 08:48
  • Objavljeno 16.11.2009 u 08:33
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ovogodišnji 32. međunarodni sajam knjiga i učila 'Interliber 2009.' zatvoren je 15. studenog u 20 sati na Zagrebačkom velesajmu

Voditelj projekta sajma Interliber Jakša Depolo izjavio je kako je ovogodišnji sajam po zakupljenom prostoru bio najveći do sada. Izlagalo je 290 izlagača iz 10 zemalja, a tijekom pet dana na Interliberu je bilo 143 stručno-popratne djelatnosti.

Posebno priznanje i kristalnu skulpturu za najvišu razinu ukupnoga nastupa na Interliberu ponovno je dobila Školska knjiga, a za najbolju razinu oblikovanja i ideje u prezentaciji Leksikografski zavod Miroslav Krleža.

Nagrada VBZ-a za najbolji neobjavljeni roman pripala je književniku Draganu Paveliću za roman 'Proljeća u Karolinentalu', a Kočićevo pero, koje dodjeljuje zadužbina Petra Kočića iz Banja Luke pripala je Petru Gudelju za izabrane pjesme 'Pelazg na mazgi'.

Na Interliberu je održan i okrugli stol 'Izazovi nakladništva hrvatskih manjina i europska kulturna raznolikost', na kojem se raspravljalo o nakladništvu hrvatskih manjina u europskim zemljama.

U okviru Interlibera Hrvatska matica iseljenika (HMI) priredila je izložbu nakladničke djelatnosti hrvatskoga iseljeništva, hrvatskih manjina, te Hrvata iz BiH, na kojoj je bilo izloženo 160 novih naslova i 66 časopisa iz 20 zemalja.

Od novih naslova predstavljenih na Interliberu, među inima, su spisi Svetoga Boneventure 'Tria opuscula', knjiga Claudija Moreschinija 'Povijest patrističke filozofije', monografija 'Lado - Hrvatsko nacionalno blago', 1949.-2009., izbor iz poezije, dramskog i esejističkog stvaralaštva Thomasa Stearnsa Eliota, drugi dio sabranih djela književnika Ranka Marinkovića i dvosveščana monografija 'Život Ivana Meštrovića' (1883. - 1962. - 2002.).

'Ove godine nije bilo počasnoga gosta, odnosno zemlje partnera sajma jer je Bugarska odgodila svoj nastup 18 dana prije početka Interlibera', izvijestio je voditelj projekta sajma Interliber Depolo.

Podsjetio je kako je cijena četvornoga metra za izlagače na Interliberu bila 430 kuna, a izlagači su za neuređen prostor imali popust 30 posto.

Na upit da komentira napetosti koje se javljaju između Zajednice nakladnika i Zagrebačkoga velesajma, Depolo je rekao kako prijepori traju još od ranijih 'skandaloznih izjava' bivšega predsjednika Zajednice nakladnika Valtera Lisice, a što je nastavio i novi predsjednik, Zdenko Ljevak

'Gospodin Ljevak priča kako mi odbijamo suradnju te prijeti kako će oni organizirati Interliber', kazao je Depolo, dodavši kako je Zagrebački velesajam za suradnju na principu 'dobroga gospodara'.

Napomenuo je kako je ZV od početka organizator Interlibera te da sami snose sve troškove. 'Imamo 260 zaposlenika od kojih 241 teško žive', rekao je Depolo.

Predsjednik zajednice nakladnika i knjižara Zdenko Ljevak izjavio je pak kako se i ove godine nastavljaju nesporazumi s Upravom Zagrebačkoga velesajma, koja je organizator Interlibera.

'Nije bilo korektnoga odnosa Uprave Interlibera sa Zajednicom nakladnika,' rekao je Ljevak, dodavši kako će Zajednica, ako se ne dogovore, slijedeće godine tražiti alternativno rješenje.

Naglasio je kako Zajednica nakladnika želi biti suorganizator ili će za sajam tražiti drugu lokaciju. 'Ove su nam godine povisili cijenu četvornoga metra od 6 do 8 posto', rekao je Ljevak, dodavši kako im dva paviljona nije dovoljan prostor, te kako su za novac koji su uplatili očekivali mnogo više.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi