PROPAST KNJIŽARSTVA

Zatvara se knjižara Booksa, ne i klub

30.03.2011 u 14:46

Bionic
Reading

Mala nezavisna knjižara koja se nalazila u sklopu kluba Booksa u zagrebačkoj Martićevoj ulici prestaje s radom, no klub ostaje na istoj adresi

Na portalu Booksa.hr objavljena je vijest o zatvaranju knjižare koja je kvadraturom bila najmanja u gradu, no kvalitetnim izborom knjiga značajnija od mnogih drugih.

'Mala, specijalizirana, kvartovska knjižara u širem centru grada koja je svojim kupcima nudila knjige iz područja beletristike, publicistike i teorije književnosti izgubila je bitku na tržištu. To kažemo tako dramatično više reda radi, iako smatramo da samo tržište niti ne postoji, kao što ne postoji regulirani tržišni lanac kojim knjiga putuje do čitatelja. U tom bi lancu ravnopravno trebali sudjelovati pisac, izdavač, distributer i knjižar, ali monopolistički model funkcioniranja kakav je zaživio u Hrvatskoj, a u kojem je izdavač ujedno i distributer i knjižar ne ostavlja prostor nezavisnim knjižarama kakva je bila Booksa. Eto, ukratko', pišu na stranicama Bookse. Dodaju da klub Booksa nastavlja s radom i programom i ne namjerava se prestati baviti knjigom i književnošću.