BAŠTINA KAO TLAKA

Zatrpan nedavno otkopani arheološki nalaz na Peristilu

12.03.2009 u 16:09

Bionic
Reading

Nakon što je nedavno objavljeno krajnje znakovito otkriće pitosa u Splitu, velike posude za čuvanje hrane, na dubini od dva metra ispod Peristila, danas smo, nekoliko dana nakon otkrića, doznali da je navedeni pitos ponovno zatrpan

Arheolog Vinko Madiraca iz Hrvatskog restauratorskog zavoda dao je par logičnih i suvislih argumenata kao objašnjenje za ponovno zatrpavanje nalaza koji je datiran u vrijeme prije gradnje palače, dakle prije 295. godine naše ere.

Velika posuda zvana pitos je pronađena u temeljima kolonade na Peristilu i eventualno vađenje te daljnja istraživanja na tom mjestu, po mišljenju stručnjaka, ugrozila bi statiku same kolonade. Ipak, ne možemo a da se ne zapitamo zašto je još jedan važan arheološki nalaz u Splitu ponovno zatrpan bez podrobnijeg istraživanja i znanstvenog valoriziranja.

Ako se podsjetimo na nekoliko sličnih recentnih primjera takvog ponašanja, primjerice zatrpavanja jugozapadne ugaone kule Dioklecijanove palače, iskopane prilikom kontroverzne obnove Rive, a bez pokušaja kvalitetne prezentacije ili nekih sličnih primjera, ostaje utisak da zapravo gradska i državna vlast te pripadajuće kulturne institucije na znaju što s baštinom.

Nije to ništa novo, imali smo prije više od dvadeset godina sličan primjer s gradnjom jedne obilaznice i zatrpavanjem južnog dijela Salone, ali ipak je porazno da se neprocjenjiva povijesna i kulturna baština doživljava kao teret i tlaka i da se stvari rješavaju na način 'brigo moja, prijeđi na drugoga'. U ovim slučajevima na neke buduće generacije za dvadeset ili pedeset godina.

Zbog svega toga, današnji argumenti koji su navedeni u prilog zatrpavanju nalaza na Peristilu ne mogu biti ozbiljno shvaćeni ni prihvaćeni jer imamo dojam da je to ustaljena praksa, a ne plod ozbiljnog promišljanja.

Znanstvenici i državne institucije moraju shvatiti da je istraživanje i kvalitetna prezentacija povijesne baštine od strateške ekonomske važnosti za Dalmaciju i Hrvatsku. Ako se želi napraviti neophodan iskorak u kvalitetniji turizam, to se može samo na osnovu valorizacije i kvalitetnog predstavljanja našeg kulturnog nasljeđa. A zatrpavanje i odlaganje rada na tome sigurno nije pravi način.

Tako smo ostali uskraćeni za nova saznanja o prošlosti Splita prije Splita. Ostaje nam samo nagađati zbog čega je pitos bio zakopan na tom mjestu.