HNK SPLIT

Žarko Radić na čelu Drame HNK Split

01.10.2013 u 20:01

Bionic
Reading

Nakon što je Jasen Boko u lipnju podnio ostavku na mjesto ravnatelja Drame, Kazališno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta Split na sjednici održanoj 30. rujna u Splitu potvrdilo je imenovanje Žarka Radića na to mjesto

Kazališno vijeće tako je prihvatilo prijedlog intendanta Tonćija Bilića. Podsjetimo, Jasen Boko naveo je u lipnju da ostavku podnosi zbog osobnih razloga. Unatoč ostavci, dogovoreni dramski program, koji uključuje pet premijera, između ostalog, realizirat će se u mandatu Žarka Radića.

Radić je izjavio da je dogovoreni program u skladu s programom splitske nacionalne kazališne kuće, no najavio je i daljnji iskorak programa koji, po njegovu mišljenju, ne bi smio imati zatvoren i komoran karakter.

Žarko Radić rođen je u Splitu 1950. Član je Hrvatske udruge filmskih glumaca i Hrvatskoga društva dramskih umjetnika. Glumu je diplomirao 1973. kao prvi u klasi prof. Miljenka Maričića na beogradskoj glumačkoj Akademiji za film, radio i TV. Od 1973. do 1985., stalni je član Pozorišta na Terazijama, a od 1985. do 1991. slobodni je umjetnik sa statusom priznatoga umjetnika.

Na početku rata na području bivše Jugoslavije, odlazi 1991. iz Beograda u Montreal (Kanada) i Boston (SAD), a glumi se vraća ponovo 1999. po povratku u Hrvatsku, i to prvo kao stalni honorarni suradnik u splitskom HNK-u, gdje je od 2000. godine bio u statusu slobodnoga umjetnika. Od 2005., stalni je član ansambla Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca, a od 2008. obnaša funkciju ravnatelja Hrvatske drame u istom kazalištu. Poznatog glumca gledatelji su imali priliku vidjeti u mnogim filmovima, kazališnim predstavama i televizijskim serijama.

Radićeva popularnost ne jenjava još od početka sedamdesetih godina u do danas zapamćenom filmu 'Prvi splitski odred' (1972). U TV seriji 'Kapelski kresovi' (1975/76) glumio je lik mladog partizana s nadimkom Jastreb. Uz nastupe u televizijskim serijama, novije zapažene kazališne kreacije ostvario je u riječkom HNK-u (Baba Jaga je snijela jaje, Diskretni šarm buržoazije, Opera za tri groša...), kazalištu Ulyssess (Oluja) kao i HNK Split ulogama u 'Amerikanskoj jahti u splitskoj luci', 'Romeu i Juliji' i drugima.