oduševila prva izvedba

Nova kazališna poslastica: 'Zakon Zagore' Ivana Lea Leme: Održana premijera predstave koja gledatelje ostavlja bez riječi

31.03.2023 u 18:42

Bionic
Reading

Na sinoćnjoj premijeri predstavi 'Zakon Zagore' u Gradskom Kazalištu Mladih autora i redatelja Ivana Lea Leme tražila se karta više

Predstava je to u kojoj nastavlja rasplitati identitetske pletere grada Splita i splitske publike. Nakon hit predstava Cabaret Splićanke i Split in space, koje su kroz splitski dijalekt i fabularno mapiranje po splitskim kvartovima tražile suvremeni, urbani puls našeg grada i njegovih građana, Zakon Zagore donosi, na takozvanom vlaškom dijalektu, ljubavnu priču Ante i Anđelije.

To nije uobičajena ljubavna priča i u mnogo čemu prkosi stereotipnom pogledu na te splitske doseljenike, takozvane Vlaje, koji su se iz Dalmatinske zagore spuštali do Splita i u njemu tražili bolju budućnost. Njihova je migracija uvelike utjecala na rast i razvoj Splita, identitetski ga obogatila i donijela mu neke specifičnosti i simptome. Poseban je fokus na liku Anđelije kojeg u ovoj inscenaciji tumači šest glumica u šest životnih razdoblja.

Na neki način, to je ona ista ili slična THE Anđa kojoj su dušu udahnuli i velikani hrvatske književnosti Ivo Brešan i Miljenko Smoje. Ova je naša posveta i zahvala tim našim bardovima i učiteljima. Mi smo preuzeli njihovu 'dramsku štafetu' i tu heroinu Anđu doveli do digitalnog doba. Naime, fabula Zakona Zagore obuhvaća razdoblje od 1945. godine do danas, do 2023. godine pa, osim intimne povijesti likova, donosi i društveno političku povijest ovih naših turbulentnih zakutaka.

  • +10
Premijera predstave Zakon Zagore Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic

Kroz melodramatičnu potku propliću se komični, ali tragikomični prizori sudbina koje su nam svima i poznate i nepoznate i u kojima možemo i prepoznati i napokon upoznati svoje pretke, ali i same sebe. Ansambl Gradskog kazališta mladih, pojačan gostujućim glumcima, otkrit će vam što se događalo u pozadini nekih uzbudljivih obiteljskih i povijesnih okolnosti. Predstavit ćemo vam neke junake i antijunake koji su motikama doveslali do mora i, nadamo se, po običaju, zamisliti vas i zabaviti.

Lidija Florijan, Ana Gruica Uglešić (ujedno i suradnica za dramaturgiju i scenski pokret), Mia Vladović ,Nada Kovačević, Ivana Gudelj i Andrea Mladinić vjerodostojno su utjelovile lik Anđelije, dok je Antu igrao Matija Grabić kao pravo osvježenje splitske scene

Ovom predstavom je Gradsko Kazalište Mladih još jednom potvrdilo i utvrdilo svoju novu poziciju na sceni kazališnih kuća pod čvrstom dirigentskom palicom ravnatelja Ive Perkušića. Gradsko Kazališe Mladih itekako ima što za reći.

Predstavu su došli pogledati i splitski gradonačelnik Ivica Puljak, trener Hajduka Ivan Leko, legendarni igrač Ivan Gudelj, glumci i supružnici Mijo Jurišić i Vanda Boban Jurišić, supruga Marka Livaje Iris Livaja s prijateljicom Željkom Kerum, Siniša Novković sa suprugom Tinom, glumica Jasna Jukić, redateljica Nina Kleflin, supruga pjevača Guliana Kristina Đanić, fotografkinja Sonja Dvornik, voditeljica Ines Nosić kao i suprug Ane Gruica Uglešić Boran Uglešić kao i mnogi drugi prijatelji Gradskog Kazališta Mladih.

'Zakon Zagore' može se pogledati još 1. i 6. travnja.