KULTURNJACI SUGLASNI

Zagrebu je potreban zaseban Ured za kulturu

05.02.2014 u 15:11

Bionic
Reading

U Staroj gradskoj vijećnici održana je javna tribina pod nazivom 'Treba li Gradu Zagrebu samostalni ured za kulturu?' koju je inicirao predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor. Okupljeni kulturnjaci podržali su ideju zasebnog ureda za kulturu, a iz rasprave se može zaključiti kako bi se ta promjena mogla dogoditi već ove godine

U Zagrebu se kulturnim djelatnostima bavi Ured za obrazovanje, kulturu i sport od 2005., kako je tada odlučio saziv Gradske skupštine, uz argumente kako će se takvim spajanje smanjiti broj zaposlenih i postići sinergijski učinak. Nakon osam godina, može se zaključiti da se ništa od toga nije ostvarilo te je zato znakovita činjenica da se predsjednik Gradske Skupštine Darinko Kosor, ujedno i glavni koalicijski partner gradonačelnika Milana Bandića, odlučio na organiziranje javne tribine o povratku zasebnog gradskog ureda za kulturu.

Kosor je na početku naglasio da je Zagreb grad kulture te da se treba otvoreno raspraviti je li potreban poseban kulturni ured. Prema njegovim izjavama tijekom tribine moglo se jasno iščitati da Kosor - a i svi okupljeni kulturnjaci - podržava takvu reorganizacija te da je ova tribina početak tog procesa. 'Ovo sigurno neće biti posljednja rasprava na ovu temu, a kada promijenimo poslovnik u ožujku, najavljujem i tematsku sjednicu Gradske skupštine o kulturi', obećao je Kosor.

Na tribinu su bili pozvani i članovi Savjeta za kulturu predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, od kojih su i mnogi došli, a prva je govorila redateljica Snježana Banović, koja je napravila kratku analizu stanja u gradovima iz koje proizlazi da je uputno imati zaseban kulturni ured. Banović je dodala i kako Zagreb uopće nema kulturnu strategiju te da takav dokument od hrvatskih gradova jedino ima Rijeka.

Vitomira Lončar rekla je da je zadnji puta 1979. u Zagrebu postojala kombinacija obrazovanja, kulture i sporta u istom uredu te da je riječ o krivom spoju. Upitala se i gdje su na tribini predstavnici gradskog Ureda i njegov predstojnik Ivica Lovrić podsjetivši i da su 'prije pet godina gradonačelnik Bandić i Duško Ljuština na ovom istom mjestu i na ovaj isti dan predstavljali početak rada na kulturnoj strategiji Zagreba'. Konkretnih rezultata, konstatirala je Lončar, nije bilo a sve se pokazalo kao 'predizborna farsa'.

Član savjeta Tihomir Milovac iz MSU-a smatra da nedostatak strategije sadašnjeg ureda nije vidljiv samo u kulturi, već i u obrazovanju i sportu. Milovac je konstatirao da 'nije teško rasformirati postojeći ured', a slično je kasnije komentirala i Miljenka Buljević, predstavnica saveza civilnih udruga Operacija: grad, pozvavši Kosora da se taj proces pokrene. On je pak najavio da slijedi još javnih tribina na ovu temu.

U raspravi su sudjelovali i Emina Višnić iz Pogona, ravnatelj Lisinskog Dražen Sirišćević, Paolo Sfeci i još nekoliko kulturnjaka iz različitih područja, koji se također slažu s time da je potreban zaseban kulturni ured. No znakovit je i izostanak predstavnika Ureda gradonačelnika na ovoj tribini, s obzirom na to da sudbina odvojenog ureda za kulturu, kao i mnogo toga u Zagrebu, ovisi o odluci Milana Bandića