TEMA I SIMBOL GRADA

Zagrebački salon u Javnoj garaži na Kvatriću

12.03.2009 u 14:05

Bionic
Reading

Izložbena manifestacija na kojoj se predstavlja suvremeno nacionalno stvaralaštvo, 43. zagrebački salon - primijenjene umjetnosti i dizajn, održat će se od 19. ožujka do 6. travnja u Javnoj garaži na Kvaternikovom trgu.

Uz nekoliko inozemnih gostovanja, na Salonu će se predstaviti osamdesetak hrvatskih autora koji se bave umjetnošću kao strategijom ili alatom provokativne kritike dominantnog tržišno-potrošačkog modela društva, izvijestio je ULUPUH, ovogodišnji organizator salona.

Koncepcija Salona 'Anti-dizajn/Trajne alternative' kustosice i selektorice Silve Kalčić, izložbu usmjeruje preispitivanju društvene odgovornosti autora koji kroz bavljenje odnosom oblika i sadržaja radikalno preispituju društveni kontekst i aktualni trenutak. Uvrštene su sve grane primijenjenih umjetnosti, modni dizajn, video-radovi, stripovi, produkt dizajn, arhitektura, fotografija i drugo.

Prigodom otvorenja, na trećoj razini ispod zemlje, uručit će se i nagrade Salona - Velika nagrada, tri jednako vrijedne nagrade te nagrada za najboljeg mladog autora do 35 godina. Ocjenjivački sud Hrvatske sekcije AICA-e dodijelit će svoje priznanje.

Garaža kao mjesto izlaganja izabrana je kao svojevrsna poruka - garaže i parkirališta su najvažnija arhitektonska i urbanistička tema u Zagrebu i Hrvatskoj posljednjih godina, a garaža je i simboličko mjesto samo po sebi.
Vizualni identitet 43. zagrebačkog salona potpisuju Damir Bralić i Nikola Đurek, a likovni postav Darko Fritz.
Zagrebački salon jedna je od najdugovječnijih hrvatskih izložbenih smotri s kontinuitetom održavanja od 1965., a na kojoj se u trijenalnom ritmu izmjenjuju različite likovne discipline.