NOVA MONOGRAFIJA

Zagrebački Kinoklub osnovan je prije 91 godinu. Kako je preživio?

  • Autor: Marcella Jelić
  • Zadnja izmjena 21.11.2019 11:43
  • Objavljeno 20.11.2019 u 12:57
Promocija monografije 'Čisti amaterizam - 91 godina Kinokluba Zagreb'

Promocija monografije 'Čisti amaterizam - 91 godina Kinokluba Zagreb'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Nova monografija Kinokluba Zagreb 'Čisti amaterizam - 91 godina Kinokluba Zagreb' urednika Luke Ostojića, objavljena je uz potporu Društva hrvatskih filmskih redatelja i Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba

Monografija obuhvaća nekoliko tematskih cjelina - jednu posvećenu polemici Hrvoja Turkovića i Vedrana Šuvara o pojmu amaterizma na koji nude suprostavljene vizije, zatim analize opusa nekoliko autora koji su se svojim stvaralaštvom izdvojili poput Sunčice Ane Veldić i Zorka Sirotića, temat posvećen programu 'Nisam od jučer' te filmografija kluba od 2004. do 2018. godine.

Kinoklub Zagreb osnovan je 1928. godine, a svoj procvat doživljava tijekom 60-ih godina kad u njemu djeluju filmski autori poput Tomislava Gotovca i Mihovila Pansinija te kad je pokrenuo Genre Film Festival GEFF.

'Upravo ta epoha privlači sve veći interes akademske i šire filmske publike. Stoga smo odlučili krenuti u suprotnom smjeru i pozabaviti se manje istraženom, recentnijom, ali vrlo zanimljivom epohom kad je kinoklu ostao bez političke i financijske podrške na koju je mogao računati u sklopu jugoslavenske politike koja se očituje u krilatici 'Umjetnost narodu!'. Polazna točka ove knjige stoga je bilo pitanje kako je Kinoklub u novim političkim, ekonomskim i tehnološkim okolnostima pronašao način da preživi, redefinira svoju poziciju, a opet ostvari dojmljivu produkciju i zadrži svoju primarnu funkciju: omogućiti građanima besplatno bavljenje filmom', navodi u uvodniku urednik Luka Ostojić.

  • +21
  • +18

Promocija monografije 'Čisti amaterizam - 91 godina Kinokluba Zagreb'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Nakon turbulentnih 90-ih kad se činilo da bi Kinoklub mogao nestati, klub je uspio preživjeti tranziciju i 2010-ih doživio vrhunac produkitvnosti s preko 100 snimljenih filmova pojedinih godina.

'Sve što piše u knjizi uzmite sa zrnom soli, ali mislim da smo napravili dobar posao' zaključio je Ostojić.

Autorski doprinos izdanju dali su Hrvoje Turković, Nikica Gilić, Damir Radić, Petra Belc, Ana Hušman, Valentina Lisak i drugi.

Filmolog Hrvoje Turković prisjetio se vremena kad je i sam tek postao član Kinokluba 1963. godine. Jedno vrijeme je sam objavljivao bilten kluba i vodio projekcije.

Promocija monografije bila je prilika i da je kolege kinoklubaši prisjete svog istaknutog člana i nekadašnjeg predsjednika Kinokluba Zagreb Vedrana Šamanovića, uoči desete godišnjice njegove smrti. Šamanović je bio cijenjeni direktor fotografije, dugogodišnji predsjednik Kinokluba Zagreb, pokretač i dugogodišnji voditelj One Take Film Festivala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!