IZLOŽBA U GALERIJI VLADIMIR FILAKOVAC

Zagrebačka Dubrava intimno: Kvartovske fotografije očeva i sinova Ćetković i Lapić

04.06.2019 u 15:13

Bionic
Reading

U zagrebačkoj Galeriji Vladimir Filakovac 10. lipnja otvara se izložba fotografija 'Dubrava intimno' čiji su autori Saša Ćetković i njegov sin Josip Ćetković te Dražen Lapić i njegov sin Ivor Lapić

Sinovi i očevi, Lapić stariji i Lapić mlađi i Ćetković stariji i Ćetković mlađi fotografirali su kvartovske susjede, prijatelje, znance u njihovim stanovima, atelijerima, radionicama i radnjama s namjerom da istaknu anonimne stanovnike Dubrave te tako ponuditi živu sliku grada.

  • +3
Dubrava intimno Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Saša Ćetković

'Ono što češće možemo vidjeti na suvremenim fotografijama marginalna su mjesta, urbanizam kao zapušteni ili napušteni prostor, grafitima išarani i golemim oglasnim plakatima s manekenskim licima obljepljeni grad na fasadama i bilbordima, ili su to, pak, marginalne strukture koje upućuju na habanje (zidova, pločnika i sl.). Ovaj koncept, međutim, afirmira običnog čovjeka, daje mu povijesno mjesto izvan elitizma, kao dio fotografske dokumentarnosti, svjedočanstvo o ljudima', navodi u najavi izložbe kritičarka Branka Hlevnjak dodajući da su fotografi i stanovnici Dubrave skladno surađivali, što je vidljivo na spontanosti i uvjerljivosti fotografija.

Koncept je, kako objašnjava, zanimljiv i jer je izbor sinova i izbor očeva 'koji se razlikuju, dakako, po dugogodišnjem fotografskom iskustvu i ostvarenju bogatih portretnih ambijenata očeva i intimnijih i 'mekših' portreta sinova'.

Izložba 'Dubrava intimno' bit će otvorena do 27. lipnja.