TJEDAN DIZAJNA

Zagreb osam dana u svibnju posvećuje dizajnu

17.04.2015 u 19:49

Bionic
Reading

Tijekom osam dana svibnja, od 8. do 16. svibnja, Zagreb će biti dizajnersko središte Hrvatske i u njemu će se okupiti najbolji dizajneri, kreativci, gospodarstvenici te svi zainteresirani za dizajn na 2. Tjednu dizajna Zagreb

Odaziv je izrazito velik, sa zadovoljstvom je izjavila direktorica Tjedna Tina Marković na konferenciji za novinare u Laubi - kući za ljude i umjetnost u kojoj će se, uz bivši pogon Tekstilnog kombinata Zagreb (TKZ), na četiri tisuće četvornih metara održavati bogat program.

Najavljujući program, rekla je da će na 2. Tjednu dizajna sudjelovati više od 350 domaćih izlagača, među kojima i više od stotinu individualnih izlagača dizajnera te svi fakulteti vezani uz dizajn, a u Laubi će pak biti velika izložba hrvatskoga namještaja na kojoj će se predstaviti vodeći hrvatski proizvođači namještaja i dizajneri. Predstavit će se oko 20 hrvatskih proizvođača namještaja, među kojima i tvrtke Prostoria, Inkea i Intera koje, rekla je, doista puno ulažu u dizajn, a bit će i gostiju iz inozemstva, kao što je tvrtka Artisan iz Sarajeva. Usto, dodala je direktorica Tjedna, i ove je godine pripremljen raznolik obrazovni i zabavni program u kojemu će, uvjerena je, svatko doista moći pronaći nešto što ga zanima.

I ove godine glavni programski partner Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca priprema niz programa vezanih za društvene inovacije i nezavisno poslovanje, nastalih u suradnji s brojnim partnerima.

Marković je posebice ukazala na važnost jednoga od programa, a to je '#tdzg Expo' koji će dati pregled najboljega dizajna u Hrvatskoj. Ta je izložba i prodajna pa će svi, dodala je, moći na licu mjesta i kupiti dizajnerske proizvode. Izložba je jedinstvena i zato što će se pogon TKZ-a srušiti odmah po završetku Tjedna dizajna.

Raznoliki programi i sadržaji Tjedna dizajna pokazat će kako dizajn oblikuje materijalnu kulturu, svakodnevni život i naš svijet kao potrošača, a istovremeno kako utječe na naše živote kroz razvijanje vizualne kulture i osnovnih estetskih osjetila i sudova, istaknuo je direktor Tjedna Daniel Tomičić.

Objasnio je da će biti pokrivene sve sfere dizajna, prvi put će biti održana i dvodnevna konferencija o kreativnim djelatnostima u Europskoj uniji, a tijekom cijeloga Tjedna održavat će se Dani društvenih inovacija koji dizajn sagledavaju iz nove, nekonvencionalne perspektive, a organizira ih Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca.

Tjedan dizajna Zagreb je gospodarsko-kulturna, izlagačka i promotivna manifestacija koja se prvi put održala u Laubi od 23. do 27. travnja prošle godine. Manifestacija je nastala kroz programsku participaciju niza organizacija, tvrtki, inicijativa i pojedinaca iz Hrvatske, regije i svijeta te je vremenski i prostorno uskladila niz događanja vezanih za dizajn. Prvi Tjedan dizajna privukao je više od četiri tisuće posjetitelja kojima je program predstavilo 217 predavača, izlagača i voditelja radionica.