PJESNIČKI DANI

'Zagreb, grad poezije' od 10. do 12. studenoga

06.11.2015 u 20:12

Bionic
Reading

Ovogodišnji 6. festival Zagreb, grad poezije, posvećen 60. obljetnici smrti velikoga hrvatskog pjesnika Tina Ujevića (1891-1955), održava se od 10. do 12. studenoga u Zagrebu

Autor koncepta Festivala Goran Matović istaknuo je kako je ideja Festivala da se u dane obilježavanja 60. obljetnice smrti Tina Ujevića povežu Tinove pariške i zagrebačke ulice i kavane.

'Kroz filmske i literarne fragmente, uz potporu brojnih umjetnika, gradimo Ujevićev plan grada', rekao je dodavši kako su u tim fragmentima sabrana Ujevićeva životna i književna iskustva.

Po Matovićevim riječima, u Ujevićevim zagrebačkim zatvorenim i živim kavanama rekapitulirat će se fragmenti njegove intimne ispovijesti.

'U filmskoj procesiji vidimo gradove, ulice, kavane, knjižnice i osobe koje je on gledao', napomenuo je Matović, dodavši kako će prirediti i niz multimedijalnih događaja zasnovanih na Ujevićevu djelu.

Najavio je i kako će u sklopu Festivala biti prikazani filmovi 'Pariški Tin' i 'Tin' redatelja Željka Senečića. 'U Zagrebu ćemo za trajanja Festivala organizirati otvaranje Tinovih kavana - Corsa i Kazališne kavane - te ih povezati s Tinovim živim gostionicama: Tip top (Blato) i Pod starim krovovima', rekao je dodavši kako će u Tinove gostionice i Hrvatski državni arhiv ugraditi raznolike umjetničke programe.

Istaknuo je da će na fasadama Ujevićevih zatvorenih kavana prikazati filmove koji spajaju vremena i prizore što pripadaju Tinu.