europski oscar

Zagreb Film Festival dovodi finaliste Europske filmske akademije

06.11.2017 u 11:50

Bionic
Reading

Program skorašnjeg Zagreb Film Festivala (ZFF), koji počinje 11. studenog, donosi i filmove koji su upravo nominirani za prestižne nagrade Europske filmske akademije, među kojima će se u kategoriji najboljeg europskog filma natjecati "120 otkucaja u minuti" Robina Campilla i "Bez ljubavi" Andreja Zvjaginceva.

Francuski film "120 otkucaja u minuti" opisuje se kao erotična i emotivna drama o mladim pariškim aktivistima koji se u jeku epidemije AIDS-a očajnički trude podići osviještenost o toj stigmatiziranoj bolesti. Osvojio je Grand Prix u Cannesu i francuski je kandidat za Oscara, a na ZFF-u će se prikazati u programu Dan LUX filma.

Novo ostvarenje 'starog znanca' zagrebačkog festivala ruskog redatelja Andreja Zvjaginceva, film "Bez ljubavi", prikazat će se u natjecateljskom programu "Ponovno s nama". Ta priča o tragičnim posljedicama propalog braka i otmici djeteta osvojila je Nagradu žirija u Cannesu.

Andrej Zvjagincev je finalist i u kategoriji najbolje režije, a s Olegom Neginom je nominiran za najbolji scenarij, dok se glumac Nahuel Pérez Biscayart iz filma "120 otkucaja u minuti" natječe i za nagradu za najboljeg europskog glumca.

U kategoriji najboljeg europskog filma nominiran je i "The Square", novi film švedskog redatelja Rubena Östlunda, čiji će se debitantski film "Mongoloid s gitarom" prikazati u sklopu programa "Moj prvi film: Švedska".

Riječ je o satiričkoj drami s Elizabeth Moss i Claesom Bangom koja je osvojila Zlatnu palmu u Cannesu i višestruko je nominirana, a domaća publika će ju moći pogledati od 14. prosinca u Kino mreži i kinu Europa, izvijestio je ZFF.

Na Festivalu europskog filma u Sevilli protekloga vikenda objavljeno je i da će se za tzv. europske Oscare, koji se ove godine dodjeljuju 30. put, u kategoriji najbolje europske komedije natjecati, među ostalima, belgijsko-francuska humoristična drama "Vincent" Cristopha von Rompaeya - priča o mladom suicidalnom ekologu na ZFF-u se prikazuje u programu PLUS, namijenjenom tinejdžerima, te belgijsko-nizozemsko-bugarska satira "Kralj Belgijanaca"Petera Brosensa i Jessice Woodworth prikazana na ZFF-u prošle godine. Redatelj tog filma Peter Brosens bit će u Zagrebu član glavnog žirija.

Film "Ljeto 1993" španjolske redateljice Carle Simón iz programa PLUS nominiran je u kategoriji Europsko otkriće, dok je među nominiranima u kategoriji kratkometražnog filma grčki "Copa Loca" Christosa Masalasa, koji će se prikazati programu Festivali pod reflektorom.

Ukupno je nominirano 58 filmova u deset kategorija, a o pobjednicima će odlučivati više od 3000 članova EFA-e. Imena laureata objavit će se na svečanoj ceremoniji dodjele, 9. prosinca u Berlinu.