ARKADIJA U CENTRU GRADA

Zagreb dobio knjižaru na 500 četvornih metara

23.11.2012 u 11:02

Bionic
Reading

Otvaranje knjižare Arkadija na Trgu bana Jelačića sinoć je privuklo mnoge zainteresirane od kojih nisu svi ni mogli ući u petstotinjak četvornih metara prostora koji je posvećen knjigama. Ako je suditi po odazivu na otvaranje, kojem je prisustvovao i ministar obrazovanja Željko Jovanović, Školska knjiga se ne treba brinuti o poslovnom potezu otvaranja knjižare u vrijeme kad se druge zatvaraju

'Ime Arkadija nije izabrano samo zbog zvučne privlačnosti, nego jer je prepuno povijesnih i kulturnih značenja, katkad i proturječnih, koja povezuju svijet grčke i rimske antike, europske renesanse i hrvatske književnosti sve do modernih vremena', objasnio je okupljenima na Trgu bana Jelačića 14 predsjednik uprave Školske knjige Ante Žužul, na otvaranju ogromne knjižare Arkadija na jednoj od elitnijih lokacija u Zagrebu.

U vrijeme kada se knjižare serijski zatvaraju, a istraživanja pokazuju da Hrvati baš i nisu ljubitelji knjiga i čitanja, otvaranje vrata knjižare od čak 500 četvornih metara se donekle čini i kao prkosan potez.

Otvaranje je okupilo na jednom mjestu predstavnike Vlade pa su uz ministra Jovanovića Arkadiju došli podržati i zamjenici ministrice kulture Berislav Šipuš i Vladimir Stojsavljević, a prvi je kupac bio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je odmah kupio tri knjige.

U nevjerojatnoj gužvi koja je sinoć vladala u Arkadiji neki od nekoliko stotina okupljenih i nisu uspjeli ući, ili im se baš nije dalo gurati te su ostali s vanjske strane izloga, koji je krasila velika reklama za knjigu uglednog arhitekta i akademika Borisa Magaša 'Arhitektura – pristup arhitektonskom djelu'.

U Arkadiji se moglo još vidjeti i pisca Ivana Aralicu, predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića, Tarika Filipovića koji je vodio ne baš kratki program otvorenja, dok je pjevala Martina Tomić uz klavirsku pratnju Darka Domitrovića

Vrijedi napomenuti i par brojki: Arkadija nudi oko 20 tisuća književnih naslova, i to ne isključivo izdanja Školske knjige, nego i knjige malih nakladnika te stranih izdavača.

Arkadija – koja se prostire na dvije etaže - ima i poseban dječji odjel, turistički kutak i, naravno, kafić, a unutar knjižare se nalazi i Apple Store. Prostor je odlično uređen, te ima potencijala postati i više od tek prodajnog mjesta za knjige, što će ovisiti o tome hoće li zaživjeti i redovan kulturni programi, primjerice promocije knjiga i javne diskusije.

Kako će sve to funkcionirati u vrijeme krize, tek treba vidjeti, pa je zbog toga i posve odgovarajuće to što je Arkadiju tijekom programa otvaranja blagoslovio svećenik Ivan Golub – božja pomoć nije na odmet u misiji buđenja ponovnog interesa hrvatskih potrošača za knjige.