INTERVJU S REDATELJEM

Zafranović o sukobu s Tuđmanom i intelektualnoj šutnji

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.11.2014 20:25
  • Objavljeno 02.11.2014 u 18:43
Lordan Zafranović

Lordan Zafranović

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Hrvatski filmski redatelj Lordan Zafranović ocijenio je u intervjuu da su Balkan okupirale velike korporacije kojima je bio cilj raspad bivše Jugoslavije, te da je u takvom ozračju i općem osiromašenju nakon ratnih sukoba među intelektualcima zavladala 'situacija šutnje' u kojoj ih se većina priklonila vlastima zarad osobne egzistencije i komoditeta

Zafranović, koji je ovog tjedna na Beogradskom sajmu knjiga predstavio knjigu ratnog kirurga Ede Jaganjca 'Sarajevska princeza', po kojoj bi, kako kaže, želio snimiti film, za beogradski list Večernje novosti rekao je kako je čitav Balkan, uz male izuzetke, oduvijek bio kolonija, izuzev od 1945. do kraja 80-ih godina prošlog stoljeća, a potom je okupiran bez ijednog ispaljenog metka ulaskom liberalnog kapitalizma.

'Velike korporacije sa Zapada, kojima je vjerovatno i bio politički cilj da se Jugoslavija raspadne, okupirale su kompletno sve - od banaka do trgovina. Uništile su industrijske potencijale, koji su im mogli bili konkurencija. Tako je danas čitav Balkan pod jednom novom okupacijom, samo bez ispaljenog metka. I ne samo Balkan, već i Češka u kojoj živim, vjerojatno i Poljska, Mađarska, Bugarska...', rekao je Zafranović.

On je ocijenio i da ne postoji nikakav artikulirani društveni, politički, pa čak ni odgovor intelektualaca i umjetnika na takvo stanje jer su 'u siromaštvu i poslije razornog rata koji je dugo trajao, intelektualci ostali zbunjeni' i uglavnom su prišli vlastima novonastalih državam.

'Približili su se vlastima, zbog egzistencije - tako je nastala 'situacija šutnje'. Što se tiče Hrvatske, to je neka tradicija šutnje. Hrvatski intelektualci uglavnom ćute, ili se iskažu tu i tamo, ali samo po nacionalnom pitanju', ocijenio je Zafranović.

Redatelj hvaljenog i osporavanog filma 'Okupacija u 26 slika' u intervjuu otkriva kako je nakon 1984., radeći s povjesničarima istraživanja za film o Jasenovcu,'imao probleme s obje strane', te došao u sukob s Franjom Tuđmanom.

'On (Tuđman) nikada nije vidio moj film, a ocijenio ga je kao falsifikat, jer sam navodno stavio na kraju filma da je u Jasenovcu bilo milijun žrtava. Brojku nisam spominjao, jer do nje nisam ni mogao doći, a njega sam nazvao političkim amaterom, jer sam smatrao da ozbiljan političar mora film vidjeti, pa da onda o njemu priča", rekao je Zafranović, navodeći kako ga je kasnije, početkom 90-ih, Tuđman 'stavio u svoju knjigu na četiri-pet stranica, kao izuzetnog izdajnika hrvatskog naroda, zbog navodne denuncijacije'.

Zbog filma o Jasenovcu je bila nezadovoljna i srpska strana, kaže on, te dodaje da je stavljen u bunker.

Zafranović je ocijenio neminovnim da se na Balkanu uspostavi 'jedan kulturno-politički prostor, zato što nas jezik čvrsto povezuje'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!