BRZOM REAKCIJOM SPRIJEČILI UNIŠTENJE

Zadarska knjižnica nakon potopa: Ispumpali su 25 tisuća litara vode, a sada spašavaju list po list

20.09.2017 u 14:50

Bionic
Reading

Nakon što je u poplavi u Zadru nastaloj uslijed obilnih kiša 11. rujna stradala Znanstvena knjižnica, štete se popisuju, a kako doznajemo, potopljeno je 78 metara knjižne građe te je od najznačajnijih primjeraka stradao časopis Dom i svijet iz 19. stoljeća

Podrum Znanstvene knjižnice Zadar, velik 400 četvornih metara, poplavljen je 30 do 50 centimetara te je voda natopila 78 metara knjižne građe na donjim policama, a riječ je o tzv. trećim primjercima koji se moraju sačuvati u slučaju nekih katastrofa, objavljeno je na stranicama NSK nakon pregleda terena.

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Tatijana Petrić te pročelnica Zavoda za knjižničarstvo Tinka Katić i viša konzervatorica-restauratorica Lucija Ašler obišle su Znanstvenu knjižnicu Zadar, u kojoj je oštećen dio građe tijekom nedavnih poplava.

U razgovoru za tportal Tinka Katić rekla je da su zaposlenici zadarske knjižnice iznimno profesionalno i brzo reagirali te da će zbog toga šteta biti znatno manja no što se činilo u početku.

U galeriji fotografija može se vidjeti kako marljivo zaposlenici zadarske knjižnice saniraju štetu nastalu na primjercima časopisa.

  • +6
Poplavljena Znanstvena knjižnica Zadar Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

'Brzo je reagirao i Grad Zadar poslavši pumpe za ispumpavanje, kao i Crveni križ, te je ispumpano 25 tisuća litara vode', rekla je Katić te pojasnila kako se krenulo isušivati prostor i zbrinjavati potopljenu građu, primjerak po primjerak. Kako ističe, na potopljenom dijelu bilo je najviše periodike iz razdoblja od sredine prošlog stoljeća na ovamo, a najvredniji oštećeni je primjerak časopisa Dom i svijet iz 19. stoljeća, koji će biti potrebno restaurirati. Ukupno su popisali 73 naslova, a među ostalim, to su tjednici i bilteni poput Jugoplastike, Jugoturbine i Slobode.

Oštećeni primjerci iznose se na zrak za suha vremena, a suše se na način da se među listove umeću papirnati ubrusi. Potom će, kaže nam Katić, uslijediti dezinfekcija svih stradalih primjeraka.

Još uvijek nije poznat točan iznos štete koji je nanijela poplava.