28. Sarajevo Film Festival

Za nagrade Srce Sarajeva nominirane i tri hrvatske serije

12.06.2022 u 14:58

Bionic
Reading

Za nagrade Srce Sarajeva za televizijske serije 28. Sarajevo Film Festivala žiri od više od 400 filmskih profesionalaca iz regije u konkurenciju je uvrstio njih 17, među kojima su i tri hrvatske: 'Šutnja', 'Područje bet signala' i 'Mrkomir I'

Nagrade su uvedene prošle godine radi promocije i odavanja priznanja najkvalitetnijim regionalnim televizijskim serijama prikazanima u proteklih godinu dana te poticaju njihovog međunarodnog plasmana. Dodijelit će se u dvije kategorije: za dramske serije i za komedije.

Za Srca Sarajeva u kategoriji Najbolje dramske serije, među njih osam, dvije su iz Hrvatske - u režiji Dalibora Matanića, 'Šutnja' scenarista Marjana Alčevskog te 'Područje bez signala' scenarista Hane Jušić, Milana F. Živkovića i Jelene Paljan.

'Šutnja' ima nominacije i za najbolju glavnu glumicu (Kseniia Mishyna), najboljeg glavnog glumca (Goran Bogdan), najbolju mušku epizodnu ulogu (Zlatko Burić), najbolji scenarij za epizodu (Marjan Alčevski, 6. epizoda) i najbolju režiju za epizodu (Dalibor Matanić, 6. epizoda).

'Područje bez signala' je nominirana i za najbolju glavnu glumicu (Tihana Lazović i Jovana Stojiljković), najboljeg glavnog glumca (Rene Bitorajac, Krešimir Mikić i Izudin Bajrović), najbolju žensku epizodu ulogu (Lana Barić), najbolji scenarij za epizodu (Hana Jušić, Jelena Paljan, Milan F. Živković, 2. epizoda), najbolju režiju za epizodu (Dalibor Matanić, 6. epizoda) te za Zvijezdu u usponu (Stipe Radoja).

Među četiri nominirane serije u kategoriji komedija jedna je hrvatska - "Mrkomir I" Snježane Tribuson, Alda Tardozzija i Igora Šeregija, te scenarista Zorana Lazića, Tonćija Kožula, Branka Ružića, Snježane Tribuson, Ognjena Sviličića i Igora Šeregija.

Ima i nominaciju za najboljeg glavnog glumca (Goran Navojec), najbolji scenarij za epizodu (Tonći Kožul, Zoran Lazić, 3. epizoda), najbolja režija za epizodu (Snježana Tribuson, 3. epizoda) te za Zvijezdu u usponu (Mirna Mihelčić).

Uz hrvatske, nominirane su serije iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije. Nagrade će se dodijeliti u okviru 28. Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 12. do 19. kolovoza, najavio je HAVC.