REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Za četvrtinu mladih čitanje je gubitak vremena

11.04.2011 u 16:02

Bionic
Reading

Na ljestvici čitalačke kulture među 65 zemalja Hrvatska je zauzela 36. mjesto

Istraživanje je među 15-godišnjacima proveo OECD (Međunarodna organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj) u 65 svojih članica putem PISA-testa (Program for International Student Assessment), u što je bila uključena i Hrvatska.

Dobiveni podaci u najmanju su ruku alarmantni i pokazuju da u Hrvatskoj 27 posto učenika ne čita iz zadovoljstva, a 57 posto njih čita samo da bi pronašlo određenu informaciju.

Prema daljnjim podacima 20,2 posto anketiranih učenika čita između 30 i 60 minuta, a jedan do dva sata njih samo 11,2 posto.

Pet posto 15-godišnjaka nikad ne čita iz zadovoljstva, čak 25 posto njih nikad ne čita prozu.

Većina od 80 posto ispitanih priznala je da im čitanje nije omiljen hobi. Njih 35,7 posto teško dolazi do kraja djela, a čitanje je gubitak vremena četvrtini ispitanika pa ne mogu čitati dulje od nekoliko minuta, prenosi Vjesnik.

Slabe čitalačke navike Hrvata potvrdilo je i istraživanje centra za istraživanje tržišta GfK iz 2010. provedeno među 800 ispitanika. Prema njihovim podacima, knjigu je u posljednja tri mjeseca pročitalo 44 posto ispitanika, 34 posto je kupilo u posljednja tri mjeseca knjigu sebi ili drugima, a u prosjeku su kupili tri knjige (za razliku od Nijemaca koji su kupili 11 knjiga).