TRADUKI

'Writers in residence' u Splitu, Hrvatski pisci u Istanbulu

01.04.2011 u 10:55

Bionic
Reading

Udruga Kurs pokrenula je projekt 'Writers in residence' u Splitu 2010. te je u sklopu programa tijekom prošle godine predstavila Splitu i Hrvatskoj osam pisaca iz regije Jugoistočne Europe

Uspješnim predstavljanjima i dobrim programom uspjeli su u kratkom vremenu privući interes mnogih europskih pisaca, ali i kulturnih organizacija, pa je u 2011. već dogovoren rezidencijalni boravak 16 autora iz 10 zemalja. Program Writers in residence značajan je za bilateralne i multilateralne kulturne odnose, jer su baš gostujući umjetnici najbolji ambasadori književne scene i kulturnih zbivanja u njihovim zemljama, jednako kao što dalje prenose glas o zemlji koja ih je ugostila i omogućila nesmetani rad. Boravak i upoznavanje sa sredinom potiču buduće kulturne razmjene i prevodilačke projekte kao temelje međusobnog razumijevanja.

Među atorima koji će boraviti u Splitu su i bestseller-autori kao što je Nijemac Clemens Meyer ili Bugari Georgi Gospodinov i Alek Popov, zatim njemački pisac hrvatskog podrijetla Nicol Ljubić i mnogi drugi. Glavni partner u ovom projektu je međunarodna mreža Traduki.

Ovogodišnji cilj bio je i pokretanje recipročne suradnje s Turskom, zemljom čija je kultura jedinstven spoj istočnjačkih i zapadnjačkih običaja i tradicija. Ovakav projekt je prvi takve vrste na ovoj relaciji, a pokrenut je na inicijativu Alide Bremer iz mreže Traduki. Udruga Kursraspisala je natječaj koji je bio otvoren do 15. ožujka 2011, te se prijavilo 25 autora iz naše zemlje. Odbor za stipendije odabrao je dvoje autora - Olju Savičević Ivančević i Branka Čegeca. Oni će zahvaljujući partnerima, europskoj mreži za promicanje književnosti i knjige Traduki i Udruzi Kurs, boraviti na jednomjesečnoj stipendiji u Istanbulu, gdje će stipendiju koristiti za svoj rad, a pored toga će imati priliku upoznati kulturni život Istanbula. Na poziv Udruge Kurs na jednomjesečni stipendirani boravak iz Istanbula u Split ove godine dolazi nagrađivana turska spisateljica Muge Iplikci.