GLAVNA NAGRADA

'Western' osvojio 'Propeler Motovuna'

  • Autor: V. Ma./Hina
  • Zadnja izmjena 30.07.2017 11:16
  • Objavljeno 29.07.2017 u 22:30
  • +32
  • +29

Motovunski filmski festival

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Najbolji film ovogodišnjeg Motovun film festivala je film 'Western' koji je osvojio glavnu nagradu festivala 'Propeler Motovuna', ali i nagradu FIPRESCI - najstarijeg i najuglednijeg udruženja filmskih kritičara, objavljeno je u subotu popodne na konferenciji za novinare u Motovunu, a nagrade su uručene navečer na glavnom trgu

'Propeler Motovuna' je glavna nagrada festivala koju dodjeljuje međunarodni žiri najboljem filmu u glavnom programu. FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) - najstarije je i najuglednije udruženje filmskih kritičara, objedinjuje članove iz pedesetak zemalja svijeta. 

U pobjedničkom filmu 'Western', njemačko-bugarsko-austrijskoj koprodukciji,  njemačka redateljica i scenaristica Valeska Grisebach propituje nekoliko tema, vestern kao uglavnom muški filmski žanr i (europsku) ksenofobiju.

Film govori o skupini njemačkih građevinaca koji započinje naporan posao na gradilištu u zabačenom selu u Bugarskoj. Boravak u inozemstvu poziva na pustolovinu, ali ih ujedno suočava s vlastitim predrasudama i nepovjerenjem zbog nepoznavanja jezika i kulturalnih razlika. Ubrzo dolazi do međusobnog sukoba jer se počinju natjecati za naklonost i usluge seljana. 

Direktor festivala Igor Mirković, predsjednik žirija Hrvoje Hribar i predsjednik savjetodavnog odbora festivala i selektor programa Istrand Mike Downey istaknuli su da je ovogodišnji festival donio sjajna ostvarenja te da se radilo o fantastičnom jubilarnom izdanju.

  • +6
  • +3

Motovun Film Festival

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

'Osim što smo iznimno zadovoljni izdanjem i projekcijama i u pet dana predstavili značajne filmove te zemlja-partner nam je bila Island, mogu reći i da je žiri odlučio kao da sam ih ja sam podmitio', kazao je Igor Mirković dodavši kako je odluka donesena na "demokratski način". 

O najboljem filmu odlučio je žiri, u čijem su sastavu bili Hrvoje Hribar, aktivistica i umjetnica, bivša članica skupine Pussy Riot Maša Aljehina, spisateljica Rumena Bužarovska, filmska producentica Anna Mara Karlsdottir i kazališni redatelj Oliver Frljić.

Nagradu 'Motovunski kratki' dobio je film 'Napisano/Nenapisano' u režiji Adriana Silisteana, zbog iznimno suptilnog prikaza strogog postupanja rumunjskih vlasti prema jednoj romskoj obitelji.     

Ovogodišnji glazbeni program bio je posebno bogat, otvorenje je bilo u znaku skupine Let3, a zatvaranje s Laibachom. Zanimljiv je i kreativan bio i motovunski kampus gdje je sudjelovalo 50 studenata iz sedam škola, odnosno fakulteta uz predavanja, okrugle stolove i druge sadržaje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!