MATE SVJETSKI U FILMU

Vrgorčanin koji je 19 godina pješačio svijetom

23.11.2012 u 10:16

Bionic
Reading

U dvorani Grada Vrgorca premijerno je prikazan dokumentarni film 'Mate Svjetski', autora Stipe Božića

Poznati putnik, alpinist i snimatelj Stipe Božić, napravio je film o najvećem svjetskom putniku svih vremena, Mati Šimunoviću koji je pješice putovao svijetom 19 godina, proputovao 70 država svijeta na pet kontinenata prešavši 360 tisuća kilometara, posjetivši na tisuće otoka i otočića po Indijskom i Tihom oceanu.

Mate Šimunović je iz rodnog sela Stilja kod Vrgorca na putovanje krenuo 1928.godine, a vratio se 1947. Punih jedanaest godina s Matom je putovao i njegov pas Globus koji je nakon 11 godina uginuo na Sumatri, pa je Mate put po Dalekom istoku nastavio sam.

Godine 1947, dva dana nakon što se vratio s putovanja, Matu Svjetskog je uhapsila UDBA u Zagrebu dok je fotografirao skupinu žena kako čekaju u redu za kupnju namirnica za točkice. Mjesec dana bio je ispitivan u zatvoru u Zagrebu pod optužbom da je špijun svjetskih sila.

Od 1947. do smrti 1969. godine živio je u Vrgorcu jer mu jugoslavenske vlasti nisu dopustile da izađe iz države i nastavi putovanja.

Starost je dočekao kao prodavač u Vjesnikovom kiosku u Vrgorcu, gdje je prodavao novine i duhan.

Mate Svjetski bio je prvi svjetski poznati putopisac koji je svoja putovanja bilježio u knjigu putovanja, te radio fotografije. Novine svih stranih zemalja su pratila putovanja Mate Šimunovića i izvještavale u tiskanim izdanjima, a Mate je sakupljao sve tekstove i fotografije objavljene o njemu. Mnogi strani državnici, predsjednici i vladari primali su Matu na svoje dvorce i rezidencije, te su o tim primanjima pisali svi od The New York Timesa do kineskih dnevnih novina.

Rodbina Mate Šimunovića koja je naslijedila knjigu putovanja i isječke iz novina, materijale je ustupila Hrvatskoj televiziji koja je snimila dokumentarac u režiji Stipe Božića.
Izdavačka kuća VBZ priprema za tisak knjigu o mati Svjetskom, u gradu Vrgorcu je pokrenuta inicijativa da jedna ulica dobije ime Mate Šimunovića Svjetskog, a na vrhu ulice Hrvatskih velikana kod kioska Tiska će biti podignut spomenik Mati Svjetskom u prirodnoj veličini.

Film Mate Svjetski, koji je premijerno prikazan u Vrgorcu, bit će prikazan 29. studenoga u 20 sati i 10 minuta na prvom programu Hrvatske televizije.