SLUČAJ BLAŽEVIĆ

Vojko Obersnel oštro odgovorio ministru Hasanbegoviću

23.08.2016 u 21:21

Bionic
Reading

Na rješenje Ministarstva kulture od 17. kolovoza 2016. kojim ministar Zlatko Hasanbegović odbija zahtjev Gradskog vijeća grada Rijeke od 14. srpnja 2016. godine za potvrđivanjem Odluke o imenovanju dr. sc. Marina Blaževića za intendanta HNK-a Ivana pl. Zajca oglasili su se gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i predsjednica Gradskog vijeća grada Rijeke Dorotea Pešić Bukovac

Obersnel je rješenje Ministarstva kulture okarakterizirao kao posljednje trzaje ribe na suhom, ističući da je sasvim jasno da je Hasanbegović ministar u Vladi koja ne uživa povjerenje naroda, koja je izgubila podršku u Saboru pa nije zapravo ni tehnička Vlada, nego očito tek skupina interesno povezanih pojedinaca.

'Kako se bliži vrijeme sastavljanja nove Vlade, tako ministar Hasanbegović, koji je i do sada pokazivao da ne preza ni od čega, zadaje svoje posljednje osvetničke udarce ondje gdje misli da ih može zadati', kaže Obersnel koji po ovom rješenju nema namjeru postupati jer se, kako kaže, radi o protuzakonitom rješenju budući da članak 4 Zakona o postupku primopredaje vlasti jasno kaže da od dana raspisivanja izbora Vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnost.

'Budući da su prijevremeni izbori raspisani 16. srpnja, Hasanbegović od tog datuma može samo pred ogledalom pokazivati svoje mišiće', poručio je ministru kulture riječki gradonačelnik i podsjetio na tijek razvoja njihova odnosa.

'Unatoč želji da surađujemo bez obzira na stranačke i svjetonazorske razlike i unatoč izjavama koje je Hasanbegović pred medijima davao da mu je Rijeka bitna i da je projekt Europske prijestolnice kulture iznad svih svjetonazorskih i stranačkih tema, ovo je samo još jedan u nizu poteza koji dokazuju s kolikom figom u džepu je ovaj čovjek sposoban ne samo razgovarati s predstavnicima grada Rijeke, nego i obraćati se javnosti.

Podsjećam da je, ne tako davno, Hasanbegović Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca smanjio financiranje u 2016. godini za čak 480.000,00 kn u odnosu na 2015. godinu. Podsjećam da je bitno smanjio i najavio potpuno ukidanje sufinanciranja Izdavačke kuće Edit od strane Ministarstva kulture. Podsjećam i da sam o svemu tome od njega višekratno tražio obrazloženja razloga i nikada ih nisam dobio', navodi u priopćenju Obersnel i zaključuje da se drugo nije ni moglo očekivati od osobe koja zaneseno veliča režim u kojem su ovakvi, pa i puno gori, obračuni s neistomišljenicima bili sasvim legitimna pojava.

'U kratkom trajanju ove Vlade, Hasanbegović je sasvim jasno pokazao koju je kulturnu sudbinu namijenio Rijeci. No, pokazao je on, nažalost, i puno više od toga', zaključuje Obersnel i naglašava da je zabrinjavajuće što se 'presvučeni' HDZ, maskiran u lik i djelo Andreja Plenkovića, ni u jednom trenutku nije odrekao Hasanbegovićevih stavova i njegova načina rada

'Čovjek za kojeg je antifašizam floskula i koji tvrdi da smo u Drugom svjetskom ratu imali tek takozvane pobjednike i takozvane poražene, taj čovjek ostaje sastavni dio Plenkovićevog uglađenog proeuropskog HDZ-a. Očito vuk dlaku mijenja, ali ćud – nikada.

Pa i sada, kad Rijeka dobiva ovo rješenje kojim Hasanbegović odbija potvrditi dr. sc. Marina Blaževića za intendanta, Plenković o tome šuti iako je više nego jasno da se radi o osobnom, nimalo intelektualnom, već sasvim svjetonazorskom obračunu jednog HDZ-ovog ministra na odlasku. Hasanbegović pokušava ubrzanim ritmom uništiti sve što u proteklih nekoliko mjeseci nije stigao, a Plenković mu svojom šutnjom i odobravanjem očito drži ljestve', zaključuje svoje priopćenje riječki gradonačelnik s nadom da su i građani toga svjesni te da će razmisliti o tome prije izlaska na izbore 11. rujna.

Za predsjednicu Gradskog vijeća grada Rijeke Doroteu Pešić Bukovac ovo je samo pokušaj ponižavanja Gradskog vijeća i odluke koju je ono donijelo, kao i dr. sc. Marina Blaževića kojeg su predložili za intendanta riječkog kazališta.

'Duboko se nadam da će sastavljanjem nove Vlade nova osoba na čelu Ministarstva kulture biti znatno manje konfliktna i poštovati volju Riječana i Gradskog vijeća grada Rijeke. Iz aviona je vidljivo da Hasanbegović ovo rješenje donosi vodeći se osobnim strastima, vlastitim svjetonazorom u kojem mu Rijeka očito nikada nije bila simpatična. Meni je sasvim jasno da antifašističke poruke koje stižu iz Rijeke, ministru koji se otvoreno ponosi najmračnijim fašističkim razdobljem Hrvatske, ne mogu biti nimalo jasne ni drage. U tom zaglušujućem neskladu, Hasanbegović pokazuje punu veličinu svoje osvetničke prirode. Zatvarajući vrata Ministarstva, pokušava zadati svoj posljednji profašistički totalitarni udarac Rijeci koja je za njegov ukus očito preotvoren i preslobodan grad', navodi u priopćenju Pešić Bukovac.