UŽIVAJTE U PONUDI

Vodič kroz najbolje od besplatnih programa u Noći muzeja

22.01.2013 u 09:28

Bionic
Reading

Posljednji petak u siječnju, već osmu godinu za redom, rezerviran je za Noć muzeja, manifestaciju koja iz godine u godinu ruši rekorde posjećenosti u hrvatskim galerijama i muzejima. Provjerite koje izložbe možete posjetiti ove godine

HT muzej za Noć muzeja

'Candlestick-telefon koji je obilježio početak 20.st.' tematska je izložba posvećena telefonu karakterističnog izgleda koji je postao prepoznatljivim motivom jednog burnog razdoblja. Prezentira različite inačice candlestick telefona iz fundusa HTmuzeja - od najstarijih autentičnih primjeraka s početka 20. stoljeća do njihovih nešto mlađih, jednako atraktivnih suvremenika iz razdoblja automatske telefonije. Filatelistička izložba Svijet u malom - izložba koja predstavlja bogatstvo i raznovrsnost motiva recentnih izdanja iz Zbirke inozemnih poštanskih marki HT muzeja. Stalni postav HT muzeja nudi pregled razvoja pošte i telekomunikacija u Hrvatskoj uz stručno vodstvo kroz postav Muzeja i demonstraciju funkcioniranja telefonske mreže potkraj 19. stoljeća posredstvom originalne manualne telefonske centrale iz tog razdoblja.

Ove godine u programu sudjeluje više od 200 muzeja i galerija, a možemo pretpostaviti kako ni najavljene niske temperature u petak, 25. siječnja, neće spriječiti građane diljem Hrvatske da iskoriste besplatan ulaz i posjete atraktivne izložbe ili zanimljiva događanja poput radionica, predavanja, stručnih vodstava, glazbenih slušaonica, koncerata, recitacija, aukcija, filmskih projekcija, kazališnih predstava, modnih revija, tribina i druženja s umjetnicima te prigodnih prodaja knjiga i kataloga.

Programi Noći muzeja počinju u 18 sati i traju do jedan sat iza ponoći, a organizator manifestacije je Hrvatsko muzejsko društvo.

Osma Noć muzeja simbolički započinje u Vukovaru, a središnji događaj je otvorenje jednog dijela stalnog postava vukovarskog gradskog muzeja u obnovljenom dvorcu Eltz uz prigodan glazbeno-umjetnički program. Muzej je do 1991. imao fond s oko 50 tisuća eksponata u četiri zasebna odjela, a tijekom Domovinskog rata zbirke su znatno stradale - dio ih je potpuno uništen, dio je nepovratno nestao, a dio je odvezen u Srbiju te je 2001. godine vraćen u Vukovar.

Zagrebački muzeji nude čitav niz atraktivnih umjetničkih izložbi, među kojima treba istaknuti izložbu 'Praška četvorica' u Umjetničkom paviljonu. Izložba predstavlja najznačajnija djela hrvatskih modernih slikara školovanih u Pragu - Trepšea, Gecana, Uzelca i Varlaja, koji su svojim slikarskim jezikom i urbanim temama, poput prizora iz krčmi, noćnih scena i industrijskih veduta, ostavili trajan pečat u domaćoj povijesti umjetnosti.

U Klovićevim dvorima pažnju privlači povijesna izložba 'Refleksije vremena - 1945. do 1955.' posvećena karizmi Josipa Broza Tita i razdoblju socijalizma neposredno nakon Drugog svjetskog rata.

Đuro Janeković -Dama sa psom 1934

Moderna galerija predstavlja djela nepravedno zaboravljene slikarice Marte Ehrlich, a u Muzeju za umjetnost i obrt, uz uvijek zanimljivi stalni postav, u kojem se nalaze i duhovite intervencije suvremenog umjetnika Željka Badurine 'Insajder', može se pogledati nedavno otvorena izložba 'Hrvatska fotografija okom Petera Knappa' na kojoj izlaže devet domaćih autora u izboru kultnog pariškog fotografa. Izložba je imala odličnu recepciju kod francuske kritike i publike u Parizu tijekom Festivala Hrvatske u Francuskoj.

Muzej suvremene umjetnosti
nudi prvu veliku retrospektivnu izložbu jednog od naših najznačajnijih živućih suvremenih konceptualnih umjetnika Mladena Stilinovića 'Nula iz vladanja' te malu, ali dragocjenu izložbu arhitektonskog opusa našeg avangardnog i nadrealističkog slikara Josipa Seissela. Uz spomenute izložbe, MSU organizira stručna vodstva po stalnom postavu 'Zbirke u pokretu', žonglersku predstavu za djecu te predstavu kazališne udruge Kufer 'Latinovicz, povratak'.

Ljekoviti pokusi u Muzeju Grada Zagreba

U Muzeju grada Zagreba tematizirat će izložbu 'Ja, Jacobus apothecarius - od štacuna do industrije', koju će otvoriti u drugoj polovini veljače a kao najava predstojeće izložbe, u suradnji s Farmaceutsko biokemijskim fakultetom u Zagrebu, u okruženju izloženog laboratorija studenti fakulteta izvodit će razne pokuse i demonstracije pripreme
ljekovitih pripravaka.

U Zbirci Richter MSU-a može se vidjeti nova site-specific instalacija 'SintArt03' suvremenog umjetnika Silvia Vujčića uz susret i razgovor s umjetnikom. Arhiv Tošo Dabac nudi izložbu fotografija Zagreba iz 30-ih godina prošlog stoljeća.

Na izložbi 'Mumije - znanost i mit', u Arheološkom muzeju, uz mitologiju zagrobnog života faraonskog Egipta izložena su i znanstvena istraživanja mumija uz pomoć suvremene medicinske tehnologije, poput CT i RTG snimki. Uz promotivnu prodaju muzejskih suvenira i publikacija Arheološki muzej organizira i radionicu izrade kopija rimskih naušnica.

Etnografski muzej
zasigurno će biti zanimljiv najmlađoj publici zbog izložbe 'Svijet igračaka' na kojoj se mogu vidjeti neke od tradicijskih igračaka od drveta, keramike, šiblja te životinjski likovi, svirale, dječji namještaj i dječja prijevozna sredstva. U prizemlju muzeja majstori iz Hrvatskog zagorja prezentirat će izradu tradicionalnih igračaka uz prodaju po promotivnim cijenama.

Hrvatski povijesni muzej
ima povijesno-edukativnu izložbu 'Iso Kršnjavi – veliki utemeljitelj i ministar europskog duha'.

Od neobičnijih događanja u Zagrebu treba spomenuti da Institut za suvremenu umjetnost otvara izložbu video radova našeg mladog umjetnika Marka Markovića uz live projekciju umjetnikovog performansa iz New Yorka. U bivšoj tvornici Pluto, u kojoj je predviđen Muzej automobila Ferdinand Budicki, predstavit će se 50 oldtajmera – automobila i motocikala, a naš poznati kipar Ivan Fijolić održat će radionicu izrade automobilskih modela.

U Radničkoj galeriji bit će održano zbivanje po mjeri ljubitelja jazza. Grga Savić, Pavle Jovanović, Ivar Križić i Borko Rupena iz grupe Jazz Blusters oživjet će atmosferu plesnih dvorana koje je umjetnica, sportašica i profesorica Ivana Tomljenović Meller osvajala 1930-ih godina, sa svirkom koja počinje u 21.30.Koncertna publika imat će priliku razgledati četrdesetak djela koje je Tomljenović Meller izvela tijekom školovanja na glasovitoj školi za arhitekturu i umjetnički obrt Bauhaus 1929. i 1930. godine.

Rijeka

U Rijeci se manifestacija održava u sedam izložbenih prostora i Sveučilišnoj knjižnici, a najviše nude MMSU, Astronomski centar i Muzej grada Rijeke koji predstavlja zanimljivu povijesno-umjetničku izložbu 'Riječka fotografska obitelj Smokvina', o dvije generacije riječkih fotografa iz obitelji Smokvina, ocu Abdonu (1911-1985) te sinovima Miljenku (1943) i Ranku (1947). Uz zanimljive fotografije turističkog,
dokumentarnog, reportažnog i umjetničkog žanra mogu se vidjeti fotografski aparati i studijska oprema koju su Smokvine koristili u svome radu.

Opatija
U opatijskoj Vili Angiolini uz promociju kataloga odlične izložbe posvećene povijesti turizma i putovanja na Jadranu 'Pun kufer svega' održat će se i glazbeni program Borna Šercar trio feat. Sabrina.

Split
Galerija Ivana Meštrovića predstavlja izložbu 'Meštrović kod Rodina: Hrvatska ekspresija', a radi se o izložbi koju su Muzeji Ivana Meštrovića u suradnji s Muzejom Rodin priredili u sklopu Festivala Hrvatske u Francuskoj. Ista izložba bit će pokazana i u zagrebačkom Atelijeru Meštrović.

U MM Kulturnom centru u 20 sati otvara se izložba znakovitog naziva 'Tražim posao' mlade riječke umjetnice Milijane Babić

Gornja Stubica i Krapina
U Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici održat će se radionica upoznavanja srednjovjekovnog oružja i opreme, a Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini organizira modnu reviju Fashion&Art HR Design uz obaveznu prethodnu najavu dolaska i rezervaciju ulaznica.

Osijek
U Galeriji likovnih umjetnosti može se razgledati tradicionalni 23. Slavonski biennale, smotra suvremene likovne umjetnosti, na kojem se uz slikarske, kiparske i grafičke radove mogu vidjeti i multimedijski umjetnički radovi te autorski strip crteži.

Praški ciklus Stanka Abadžića

Bjelovar
Galerija Nasta Rojc nudi odličnu izložbu fotografija Stanka Abadžića 'Prag'.

Jasenovac
U Spomen području Jasenovac osvijetlit će se spomenik 'Cvijet' Bogdana Bogdanovića, a bit će otvorena i posebna izložba 'Sjećanje na Anđelu Heder', s posebnim osvrtom na knjigu kuhinjskih recepata Anđele Heder, nastalih u ustaškom logoru Stara Gradiška 1944. godine, tijekom zatočeništva i u vrijeme najveće gladi. Anđela Heder na 22 stranice bilježnice, koju je sama sastavila, gusto je ispisala 118 recepata.

Prošlogodišnju Noć muzeja diljem zemlje vidjelo je 325.000 posjetitelja, a organizatori očekuju da bi se ove godine ta brojka mogla i povećati.

Na stranicama Hrvatskog muzejskog društva možete pronaći cjelokupni program manifestacije, a o svježim informacijama doznajte i na Facebooku Noći muzeja.