ZDRAV DUH U ZDRAVOM TIJELU

Vladimir Putin obožava čitati filozofiju

01.06.2014 u 09:17

Bionic
Reading

Iako se na prvi pogled možda ne čini takvim, ruski predsjednik je strastveni čitatelj knjiga, napose filozofije. Njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung otkrio je omiljene autore Vladimira Putina

Ruski predsjednik Vladimir Putin obožava osobno demonstrirati poslovicu o zdravom duhu u zdravom tijelu, pa je tijekom godina prezentirao svoj mišićavi torzo toples na konju ili u džudo borbama, s obzirom na to da je nekoć kao agent KGB-a postao majstor ove borilačke vještine. No, Vladimir Putin je i strastveni čitatelj knjiga, što je malo manje poznata činjenica u vezi ovog poslovično zatvorenog političara, a tko su mu omiljeni autori, saznao je Frankfurter Allgemeine Zeitung

Putin je tako nedavno u svojem govoru pred Dumom citirao konzervativnog ruskog filozofa s početka 20. stoljeća Nikolaja Berdjajeva (1874–1948) i njegova kolegu po uvjerenjima Ivana Iljina (1883–1954), koji su trenutno među omiljenim autorima ruskog predsjednika.

Dapače, Putin ne samo da detaljno iščitava Berdjajeva i Iljina, nego njihove knjige dijeli i svojim najbližim suradnicima u Kremlju, inzistirajući da ih pročitaju. Tako su kao novogodišnje poklone Putinovi suradnici dobili 'Naše zadatke' od Iljina, Berdjajevu 'Filozofiju nejednakosti' i 'Opravdanje dobroga' Vladimira Solovjova (1853 - 1900), inače pravoslavnog mistika koji se ipak okrenuo zapadnim vrijednostima.

Njihova djela Putina inspiriraju na političke odluke, a ironično je kako su spomenuti bili protjerani iz sovjetske Rusije 1922., kao putnici poznatog 'Broda filozofa' na koji su komunisti smjestili reakcionarne intelektualce i poslali ih izvan zemlje.


Ruski predsjednik je pak postao toliki obožavatelj Iljina da je prije devet godina organizirao prenošenje njegovih posmrtnih ostataka iz Švicarske, gdje je prvotno pokopan, u Rusiju, gdje je uz sve počasti sahranjen u moskovskom manastiru Donskoj. Iljinovi 'Naši zadaci' uvršteni su i kao obavezna stranačka lektira za članove Putinove stranke Jedinstvena Rusija.

Na noćnom ormariću ruskog predsjednika nalazi se i jedan esencijalni filozof zapadnog kulturnog kruga, Immanuel Kant (1724-1804), čiji je rodni Koenigsberg danas Kaliningrad i dio ruske države.

Tako je Vladimir Putin tijekom svojeg nedavnog posjeta toj ruskoj enklavi među baltičkim državama, ekstenzivno citirao autora 'Kritike čistog uma', a napose njegovo djelo 'O vječnom miru', koje se smatra jednim od prvih pokušaja artikuliranja paneuropske ideje i ujedinjenja kontinenta. Ipak, Frankfurter Allgemeine Zeitung ironično zaključuje da 'događaji proteklih mjeseci daju naslutiti kako Putin ipak nije sljedbenik Kanta'.