BOGAT PROGRAM

Vježbanje različitosti: Evo što riječki HNK priprema u novoj sezoni

09.07.2019 u 14:58

Bionic
Reading

Nova sezona HNK Ivana pl. Zajca pod nazivom 'Vježbanje različitosti' obuhvatit će i dio programa projekta Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020, a u njegovu središtu bit će predstava 'Vježbanje života' u režiji Marina Blaževića i Franke Perković

Predstavljajući na konferenciji za novinare program sezone 2019./2020., intendant Marin Blažević rekao je da će se predstava 'Vježbanje života', koja se u riječkom kazalištu postavlja drugi put, biti ostvarena suradnjom Hrvatske drame s Talijanskom dramom, Baletom i Operom HNK Ivana pl. Zajca. Autor adaptacije romana Nedjeljka Fabria je Goran Ferčec, a premijera će biti 18. ožujka 2020. Bilo je planirano da predstavu režira Larry Zappia, ali je on odustao zbog poslovnih obveza.

Hrvatska drama sezonu otvara premijerom 'Prave komedije', predstave potaknute novinskim tekstovima u kojoj će deset redatelja odgovarati na pitanje što je za njih prava komedija.

Na programu su i koprodukcijska predstava 'Republika u orkestru' u režiji Gorana Sergeja Pristaša te 'Gospođa ministarka', predstava posvećena nacionalnoj prvakinji Oliveri Baljak, koja će proslaviti 40 godina umjetničkog rada u HNK Ivana pl. Zajca.

Koprodukciju riječkog HNK i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, mjuzikl 'Evita', s Leonorom Surian u glavnoj ulozi, režirat će Renata Carola Gatica, a izvedbom će ravnati dirigent Igor Vlajnić.

Hrvatska drama u suradnji s Talijanskom dramom i Riječkim kazalištem mladih Kamov priprema i 'Malog princa' te dvije predstave u programu Zajc Lab.

U sklopu programa EP 2020 najavljena su i gostovanja međunarodne, multilingvalne družine Needcompany s predstavama 'Sve što je dobro', 'Koncert benda koji gleda u krivom smjeru' i 'Zauvijek'.

Iz programa Opere, koja će sezonu otvoriti Puccinijevom trilogijom ('Madama Butterfly', 'Tosca' i 'La Boheme'), Blažević je izdvojio premijeru Wagnerove opere 'Tristan i Izolda' u režiji Anne Bogart i pod ravnanjem Villea Matvejeffa, s Maidom Hundelin i Christianom Juslinom u glavnim ulogama. 'Tristan i Izolda' izvode se u sklopu programa EPK 2020, kao i premijera koprodukcije Opere HNK i Savonlinna Opera Festivala 'Kralj Roger'.

Koncertnu sezonu otvorit će Brucknerova simfonija #9 s dirigentom Yordanom Kamdzhalovim, a iz programa koncerata u sklopu EPK 2020 izdvojen je 'Papandopulo: Slavoslovlje', suradnja riječke Opere i Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a.

Oko dvije trećine koncertnog programa sastavni je dio programa EPK 2020, a u bogatom programu istaknut je nastup Mahler Chamber Orchestra & Leif Ove Andsens 'Mozart Momentum'.

Balet riječkog HNK premijerno će prikazati novog 'Orašara', a kao jedan od važnijih projekta naglašena je koprodukcija baleta i Hrvatske drame te neprofine organizacije Maska iz Ljubljane i Steirischer herbst festivala Graz 'Odletjet ćemo oboje, ako kažem što se desilo', autora i režisera Janeza Janše, također dio programa EPK 2020.

Talijanska drama, za koju je Blažević rekao da je u ozbiljnoj krizi financiranja, budući da ove godine nije bilo sredstava iz Italije, ali će intenzivno producirati i u sljedećoj sezoni, imat će četiri premijere.

Direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić rekla je da je s najavom nove sezone HNK Ivana pl. Zajca održano i prvo javno predstavljanje dijela službenog programa EPK 2020 te da je riječ o programima koji pripadaju uglavnom programskom pravcu 'Doba moći'. 

Riječki HNK je jedan od glavnih partnera u projektu EPK 2020, a zajedno ćemo pripremiti i konferenciju na kojoj će se u Rijeci okupiti oko 500 stručnjaka iz izvedbenih umjetnosti, kazala je.

Gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je da je program bogat, raznovrstan i obiluje vrsnim izvođačima te da ga posebno veseli povratak mjuzikla. Ocijenio da je uvrštavanje 'Vježbanja života', koje je prvi puta uprizoreno prije tridesetak godina, hrabar potez intendanta, za koji vjeruje da će pobuditi veliko zanimanje publike.

Na konferenciji je još rečeno da će cijeli program nove kazališne sezone stajati oko 11 milijuna kuna.