JUBILARNO IZDANJE

Svetvinčenat otvara predstava 'People what people' francuskog koreografa Brune Pradeta

05.07.2019 u 14:09

Bionic
Reading

Festival plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu, donosi od 18. do 21. srpnja gust program pun plesnih predstava, radionica, koncerata, razgovora i druženja, koji otvara predstava 'People what people' Brune Pradeta

Jubilarno, 20. izdanje festivala okupit će u tom pitoresknom istarskom gradiću brojne goste i izvođače iz Francuske, Norveške, Austrije, Mađarske, Rumunjske, Belgije i Hrvatske, s programom koji, najavljeno je, slavi čovjeka u svoj njegovoj pojavnosti, različitosti, kreativnosti i autentičnosti kroz prizmu pokreta i plesa.

Festival će se održavati na Trgu, Kaštelu i u Mediteranskom plesnom centru, a organizatori su najavili još jedno novo festivalsko mjesto - Plejs, koje će biti rezervirano za razgovore, druženja i zabavu.

Scenu Kaštela otvorit će prve festivalske večeri istaknuti francuski koreograf Bruno Pradet predstavom 'People, what people?, u kojoj sedam plesača i plesačica kompanije Vilcanota vlastitim izmišljenim jezikom uspostavljaju međusobni kontakt.

Sljedeće večeri, 19. srpnja, na rasporedu je predstava 'Dizalo'. Tri plesača rumunjske kompanije M Studio Theatre, u koreografiji mađarskog koreografa i plesnog umjetnika Ferenca Fehéra, to će dizalo pretvoriti u liminalni prostor poslovnog svijeta u kojem je dopušteno biti ono što jesi i u kojem se pružaju beskonačne mogućnosti interakcija između ljudi koji se u njemu nalaze.

Uslijedit će predstava 'Surprised Body Project', u koreografiji Francesca Scavette i izvedbi norveške kompanije Wee, plesni projekt koji se bavi koreografskim i kompozicijskim problemima, a od premijere u Buenos Airesu prije devet godina izveden je u 27 država u Europi, Aziji, Srednjoj i Južnoj Americi.

Sedam francuskih plesača kompanije Massala zatvoriti će Festival u nedjelju 21. srpnja, predstavom 'Näss' u koreografiji marokanskog umjetnika Fouada Boussoufa koji spaja hip-hop, suvremeni ples, sjevernoafričke tradicionalne plesove i novi cirkus.

'Na granici između svetog i profanog, frenetične modernosti i drevnih obreda, 'Näss' se usuđuje prkositi proturječnim tjelesnim stanjima i potvrđuje fuziju popularnih i urbanih aspekata hip-hopa. Ispituje njegove snažne plemenske, afričke korijene prateći njegovu evoluciju do današnjeg dana', ističe se u najavi festivala.

Iz Austrije dolazi koreografkinja Helene Weinzierl, a iz Belgije David Hernandez, s duetom u produkciji i izvedbi ZPA. Predstavit će se i recentne uspješnice hrvatske produkcije - predstava pulskih autora Ognjena Vučinića i Aleksandre Mišić te predstava Rajka Pavlića s mladim hrvatskim plesačima.

Festival posljednjih godina surađuje s jednom od najznačajnijih europskih plesnih platformi, Aerowaves, posvećenoj razvoju plesne scene i publike putem otkrivanja novih koreografskih imena. Tri plesne predstave ovogodišnjeg programa dio su te platforme - 'People what people?', 'Dizalo' i 'Näss'.

Umjetnici Francesco Scavetta i Ferenc Fehér održat će radionice za profesionalne plesače u Mediteranskom plesnom centru, koji djelulje od  2011. u suradnji s lokalnom upravom.

Festival plesa i neverbalnog kazališta je od osnutka 2000. do danas ugostio više od 250 radova domaćih i inozemnih autora, a organizatori kažu kako su sigurni da je svaki stanovnik Svetvičenata pogledao barem nekoliko plesnih predstava.