PROMJENA MIMO POVJERENSTVA

Visković: Oduzeli su mi nagradu Grada Zagreba!

02.06.2014 u 16:02

Bionic
Reading

Književni kritičar, esejist i leksikograf Velimir Visković na svom je Facebook profilu objavio otvoreno pismo upućeno gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću u kojem ga optužuje da je promijenio odluku Povjerenstva koje dodjeljuje nagrade Grada Zagreba i njemu 'oduzeo' nagradu

Nagrade Grada Zagreba dodjeljuju se svake godine pa su tako i ove godine na Dan Grada Zagreba nagrađeni najzaslužniji. Popis nagrađenih na ovom je linku. Među njima nema Velimira Viskovića, a kako Visković navodi u svom otvorenom pismu, gradonačelnik je promijenio odluku Povjerenstva i nagradu za književnost preusmjerio na Ervina Jahića.

U telefonskom razgovoru Visković nam je kazao kako je provjerio što se dogodilo, jer mu se javio član povjerenstva iznenađen što on nije dobio nagradu. Viskovićevo pitanje za gradonačelnika objavljujemo, uz dozvolu autora:

Jedno otvoreno pitanje gradonačelniku grada Zagreba Milanu Bandiću:

Obraćam Vam se nakon današnjeg razgovora s jednim članom Povjerenstva za nagradu grada Zagreba u području književnosti. Taj član mi se samoinicijativno obratio izražavajući čuđenje kako nisam dobio nagradu, iako je stručno povjerenstvo jednoglasno odlučilo da tu nagradu dobijem. Daljnjim informiranjem doznao sam da je odluka povjerenstva promijenjena na Vaš izričit zahtjev na Gradskom odboru koji je trebao potvrditi odluke strukovnih povjerenstava.

Naime, predsjedavajući je došao s Vašim nalogom kako Visković ne može dobiti nagradu i Vašim imenom zamjenskoga kandidata. To je već drugi put da otvoreno arbitrirate u kulturnim pitanjima koja se neposredno odnose na mene. Vaše odbijanje da prihvatite moju kandidaturu za intendanta prihvatio sam i povukao se šutke jer mislim da nije dobro da čelni čovjek nacionalnog teatra bude u permanentnom sukobu s gradonačelnikom.

Sad ste se ponovo ispriječili oduzevši mogućnost da budem nagrađen jednom uglednom nagradom, suprotstavivši se pritom pozitivnom mišljenju istaknutih znanstvenika i teoretičara poput Milivoja Solara ili Nadežde Čačinović, koji su me predložili, namećući svojega kandidata.

Postavljam Vam otvoreno pitanje: - Zar se doista osjećate dovoljno kompetentnim u sferi znanosti o književnosti da mijenjate odluke najuglednijih naših stručnjaka? Odlučujete li na isti način o drugim nagradama grada Zagreba? I, naposljetku, mislite li Vi da je cijeli grad Zagreb Vaše privatno vlasništvo?