15. izdanje

Više od 20 dokumentaraca u konkurenciji Liburnia Film Festivala

31.07.2017 u 09:56

Bionic
Reading

Na 15. Liburnia Film Festivalu, koji će se održati od 21. do 25. kolovoza na Maloj ljetnoj pozornici u Opatiji, bit će prikazan presjek recentne hrvatske dokumentarističke produkcije, a u konkurenciji za sedam festivalskih nagrada nalaze se 22 filma

Četiri filma produkcijske kuće Restart bit će prikazana izvan konkurencije, a bit će i nekoliko naslova iznenađenja na popodnevnim projekcijama u Vili Antonio, kazala je izvršna direktorica festivala Jelena Androić prilikom predstavljanja programa na konferenciji za novinare.

Istaknula je da su teme ovogodišnjeg festivala intrigantne i aktualne te da će biti prikazani filmovi nagrađivanih i nadolazećih autora. Najavila je i bogat edukacijski program, dolazak brojnih filmaša te više razgovora i tribina o filmu.

Najavljujući program, izdvojila je svjetsku premijeru novog dokumentarca Nebojše Slijepčevića 'Dragi susjedi' , o tražiteljima azila iz zemalja Afrike i Bliskog istoka i o 'starim Zagrepčancima'.  Film 'Oni samo dolaze i odlaze' Borisa Poljaka bit će prikazan kao svojevrsno zaključenje trilogije čija su prva dva dijela, 'Splitski akvarel' i 'Autofocus'.

Najavljen je novi film Roberta Tomića Zubera 'Život od milijun dolara' o humanitarnoj kampanji za liječenje Nore Šitum te film slovenskog i hrvatskog redatelja Matjaža Ivanišina i Rajka Grlića 'Svaka dobra priča je ljubavna priča', film o ljubavnom trokutu. Goran Dević donosi 'kavanske razgovore' snimane iz prikrajka u filmu 'Buffet Željezara', Silvestar Kolbas je u filmu 'Simpl' vrijeme proveo sa zagrebačkim grafiterima, a Marin Lukanović u filmu 'Pijana ulica' predstavit će jednu riječku ulicu.

U konkurenciji je i nekoliko kratkometražnih filmova mladih autora i autorica, uglavnom studenata zagrebačke Akademije dramske umjetnosti - 'After Party' Viktora Zahtile o raskidu ljubavne veze, 'Bijelo smeće' Sunčice Ane Veldić o zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševac, 'Kamo idemo' Lidije Špegar o zagrebačkoj taksistici. Film 'Kika' Mirne Zgrabljić prikazuje radnu večer mlade striptizete, 'Nonna' Maria Pućića zaviruje u 'noninu' sobu a 'Žene, žene, žene' Nikice Zdunić donosi intimne ispovijesti iz frizerskog salona.

Androić je napomenula da se dio autora bavio i društveno angažiranim temama. Jakov Labrović snimao je brata oboljelog od šizofrenije u filmu 'Blink', a  Zdenko Jurilj je pratio aktiviste Živog zida na deložacijama u filmu 'Dom'. Drago Toroman u filmu 'Izzy' portretira 42-godišnjeg invalida,  a Arijana Lekić - Fridrih u filmu 'Parada' prati slavlje 20. obljetnice vojne akcije Oluja. Vedrana Pribačić u filmu 'Tvornica je naša!' bilježi sjećanja radnika ITAS-a iz Ivanca na uspostavljanje jedinstvenog radničkog dioničarstva, dok Anton Mezulić u 'Uzdanici' portretira mladog političara.

Svjetsku premijeru na festivalu će imati fim o primabalerini 'Preko ruba' Vladimire Spindler, a premijeru će doživjeti i i  talijansko-hrvatsko-bosanska koprodukcija redatelja Alessia Bozzera, film 'Trst, Jugoslavija'. Na programu je i eksperimentalni film o suigri turizma i prirode 'Skoro ništa' Ane Hušman, koji je već prikazan na brojnim festivalima.

Izvan konkurencije bit će prikazana četiri filma u produkciji zagrebačke produkcijske kuće Restart: 'All good things' Jasmine Beširević , 'Lovačka sreća' Maje Alibegović, 'Moj život bez zraka' Bojane Burnać te 'Moj svijet naopačke' Petre Seliškar.

U sklopu festivala održat će se nekoliko razgovora i edukacija, radionice 'Filmska početnica za najmlađe' i 'Prvi put snimam' za filmske amatere te radionica u sklopu projekta medijskog opismenjavanja srednjoškolaca 'Razmišljaj filmom'. U festivalskom 'corneru', Caffe baru Eugenian, svakog će dana biti 'Kava s autorom', a najavljen je i 'off program' u opatijskoj Vili Antonio u sklopu kojeg će biti prikazan 'Gazda' Daria Juričana. On će sa scenaristom filma Sašom Paparella, prezentirati studiju slučaja pod nazivom 'Kako se postaje gazda'.

Liburnia Film Festival organizira udruga Liburnia film festival, suorganizatori su Restart i Udruga Delta, a partner Festival Opatija. Prijatelji festivala su Filmaktiv, Institut dokumentarnog filma iz Praga i Balkan Documentary Center. Program sufinanciraju Grad Opatija, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Turistička zajednica grada Opatije, Primorsko-goranska županija te ACI marina Opatija.