Centar za kulturu Trešnjevka

Virtualno otvorena izložba fotografija 'VODA 2020' u Galeriji Modulor

  • Autor: M.J./Hina
  • Zadnja izmjena 20.03.2020 08:27
  • Objavljeno 20.03.2020 u 08:27
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Miroslav Arbutina

Izložbu 'VODA 2020', priređenu u povodu Svjetskoga dana voda, u četvrtak navečer virtualno je otvorila Galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka (CEKATE) s porukom da bismo svi trebali zapamtiti koliko nam je voda važna za život, prirodu i naš planet Zemlju.

Rotary klub Zagreb Medvedgrad i Sekcija za fotografiju ULUPUH-a (Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti) i ove su godine organizirali izložbu u povodu Svjetskoga dana voda što se obilježava 22. ožujka, priopćila je voditeljica Galerije Modulor Saša Martinović Kunović.

Poručila je kako je, zbog novonastale situacije i preporuke se ne održavaju izložbe i skupovi s većim brojem sudionika, izložba otvorena virtualno, te da je tom prigodom snimljen video otvaranja i postava izložbe kako bi autori i ljubitelji fotografije mogli uživati u tim fotografijama i još jednom se svi zajedno uvjeriti u važnost vode za naš život, prirodu i naš planet Zemlju.

Martinović Kunović podsjetila je kako je veliki grčki filozof Tales Milećanin sažeo važnost vode riječima - Voda je srž svega, jer voda je sve i sve se u vodu vraća.

Na ovogodišnjoj izložbi 'VODA 2020' članovi Sekcije za fotografiju ULUPUH-a već osmu godinu za redom fotografijom prikazuju nove slike te životno važne supstance.

Inicijatori i nositelji izložbe su Sekcija za fotografiju ULUPUH-a i Rotary Club Zagreb Medvedgrad, a sudionici izložbe su članovi Sekcije za fotografiju ULUPUH-a.

Voda 2020

Izvor: Promo fotografije / Autor: Branimir Kralj

Poznati hrvatski fotograf Luka Mjeda objasnio je kako je ove godine 28 fotografa prikazalo vodu isključivo u realnim uvjetima - prikazana je u tekućem i čvrstom stanju, tekuća ili zamrznuta kao snijeg/led, u dvije tehnike - crno-bijelo i u boji, ograničena ili kao veliko prostranstvo, u detaljima, kao rijeka ili more, sa živim bićem ili bez…

'VodaO je jedan od osnova postojanja života na Zemlji. Ne samo što čini velik dio našega planeta i našega bića te što bez nje fizički ne možemo preživjeti, ona je naša radost i tuga, inspiracija i motivacija, tj. naša prošlost, sadašnjost i budućnost, a kada pomislimo da smo sve vidjeli, razveseli nas mnoštvo novih 'neviđenih' motiva s vodom', istaknuo je Mjeda.

Izvor: Društvene mreže

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka i usmjeren je na važnost vode i podizanje svijesti o tomu da 2,2 milijarde ljudi nemaju pristup sigurnoj vodi. Glavni fokus ovogodišnjega Svjetskoga dana voda je potpora postizanju cilja održivog razvoja 6 - voda i kanalizacija za sve do 2030.

Obilježavanje Svjetskoga dana voda predložila je 22. prosinca1992. u Rio de Janeiru UN-ova konferencije o okolišu i razvoju (United Nations Conference on Environment and Development - UNCED). Generalna skupština UN-a usvojila je rezoluciju i prvi Svjetski dan voda obilježen je 1993. i od tada, svake godine, UN-Water, tijelo koje koordinira UN-ov rad na području vodoopskrbe i odvodnje, određuje temu Svjetskoga dana voda kao odgovor na aktualni ili budući izazov.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!