prema romanu roberta perišića

[VIDEO/FOTO] Održana je novinarska premijera HRT-ove serije 'Područje bez signala', najavljeno je i prvo prikazivanje za javnost

20.12.2021 u 15:23

Bionic
Reading

Priča je to o dvojici Zagrepčana koji dolaze u zaboravljeni gradić, s ciljem da ožive odavno propalu tvornicu kako bi za misterioznog naručitelja proizveli turbinu kakva se više ne proizvodi

Nakon osvojene nagrade za Najbolju seriju u programu International Panorama na festivalu Series Mania u Lilleu te Nagrade publike na Seriencamp Festivalu u Münchenu, serija 'Područje bez signala' autora Ankice Jurić Tilić i Dalibora Matanića stiže i pred hrvatske gledatelje. Prva epizoda bit će premijerno emitirana na Prvom programu HTV-a, u ponedjeljak 27. prosinca, u 21 sat, a u istom terminu ponedjeljkom publika će moći pogledati i ostale epizode serije koja je već pobudila veliki međunarodni interes.

Tim povodom danas je u Kaptol Boutique Cinema & Baru upriličena projekcija prve epizode 'Područja bez signala', a potom i konferencija za medije, kojoj su prisustvovali autori i protagonisti serije, kojima se pridružio i Robert Perišić, pisac na čijem je istoimenom romanu (Sandorf, 2015.) serija utemeljena.

  • +2
Glumci i autori na novinarskoj premijeri 'Područja bez signala' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Promo

Priča o oživljavanju odavno propale tvornice

Priča je to o dvojici Zagrepčana koji dolaze u od sviju zaboravljeni gradić, s ciljem da ožive odavno propalu tvornicu kako bi za misterioznog naručitelja proizveli turbinu kakva se više ne proizvodi. U šest epizoda serija prati Olega (Rene Bitorajac), spretnog poslovnjaka, njegovog introvertiranog bratića Nikolu (Krešimir Mikić), Šeilu (Jovana Stojiljković), mladu kustosicu koja se vraća u svoje rodno mjesto, karizmatičnog inženjera i bivšeg sindikalnog vođu Jandu (Izudin Bajrović), mladog Branoša (Goran Bogdan), radnika koji ima sve atribute novog vođe, te opuštenu, bistru i spretnu konobaricu Lipšu (Tihana Lazović) koja se i u najizazovnijim situacijama dočeka na noge. Svaka od epizoda nazvana je po jednom od ovih likova.

  • +10
Prizori iz serije Izvor: Promo fotografije / Autor: n.n.

Izazovi adaptacije romana u seriju

Na konferenciji za novinare koja je uslijedila nakon projekcije prve epizode, Ankica Jurić Tilić, autorica i producentica serije, govorila je izazovima adaptacije romana u seriju, izrazivši uvjerenje kako je 'duša' romana zaživjela i u seriji, te da je ideja zajedništva i nade dobro prenesena. Dalibor Matanić, drugi autor i redatelj serije, osim na iskustvo rada s glumcima iz različitih država, osvrnuo se na samu temu serije – trčanje za profitom pri čemu se olako zaboravlja što znači biti doista čovjek, što je sjajnom karakterizacijom likova ponudio Robert Perišić već u knjizi po kojoj je serija i nastala. U nastavku razgovora, koji je moderirao Mario Kozina, programski voditelj zagrebačke Kinoteke, glumice Jovana Stojiljković i Tihana Lazović te glumci Rene Bitorajac, Krešimir Mikić, Izudin Bajrović i Goran Bogdan, uz svoja iskustva sa snimanja u Hrvatskoj, Finskoj i Maroku, skrenuli su pažnju na spektar likova koji se pojavljuju u 'Području bez signala' - poduzetnike koji se pokušavaju snaći u post-tranzicijskim problemima na ovim prostorima i velike idealiste koji su prisiljeni prihvatiti propast svojih ideala, složivši se kako je možda i najveća vrijednost serije što su velike ideje i značajni događaji ovom prilikom ispričani kroz priču i vizuru tzv. običnih ljudi.

Pogledajte trailer serije:

Izvor: tportal.hr

Uz šestero glumica i glumaca koji su odigrali glavne likove, u seriji nastupaju i Stipe Radoja, Slavko Štimac, Lana Barić, Milena Zupančič, Anđela Ramljak, Marko Mandić, Goran Marković te brojne druge glumice i glumci.

Scenarij serije potpisuju Hana Jušić, Milan F. Živković i Jelena Paljan, direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, skladatelji Jura Ferina i Pavao Miholjević, dizajner zvuka Julij Zornik, scenograf Ivo Knezović, kostimografkinja Selena Orb, a majstorica maske je Mojca Gorogranc Petruševska.

Seriju je za Hrvatsku radioteleviziju producirala zagrebačka Kinorama u partnerstvu sa slovenskom produkcijskom kućom Perfo, srpskom Sense Production i finskom Citizen Jane. Najvećim dijelom serija je financirana od strane Hrvatske radiotelevizije, a proizvodnju je podržala i Kreativna Europa. Prava su unaprijed osigurali slovenski Voyo i Radiotelevizija Srbije. Razvoj su podržali Kreativna Europa i HAVC koji je podršku dao i kroz program poticaja, a projekt je u fazi razvoja bio predstavljen na međunarodnim sajmovima Cinelink Drama u Sarajevu te Series Mania u Parizu.