'SAGA' NA 47. PIF-U

Vide li oni svjetlo na kraju (hrvatskog) mraka?

  • Autor: PIF/M.P.
  • Zadnja izmjena 08.09.2014 12:11
  • Objavljeno 08.09.2014 u 12:09
lutke protest

lutke protest

Izvor: Promo fotografije / Autor: PIF

Jedan od vrhunaca 47. međunarodnog festivala kazališta lutaka - PIF bit će predstava 'Saga', njujorškog vizualnog kazališta Wakka Wakka i Vizualnog kazališta Nordland, aktualna i aktivistička predstava o buntu malog čovjeka koji, kad mu sve oduzmu, odluči ne šutjeti

Predstava Saga, koja je u sklopu PIF-a na programu u Kerempuhu u utorak 16. rujna u 21 sat, govori o raspadu života Gunnara Oddmunsona. Gunnar stoji sam s lopatom u rukama pitajući se kako je sve pošlo po krivu. Osjećao se sretnim i uspješnim, imao je velike planove za budućnost prije kraha islandskog gospodarstva koje je postavilo novi svjetski rekord u bankrotu. Sada sanja samo o pravdi. Nakon što ga je obitelj napustila, a banka mu zaplijenila kuću i automobil, budi se Gunnarova drevna nordijska želja za osvetom.

Iako stiže iz Islanda, Gunnar po svom životnom lomu zvuči kao da je ispao iz našeg najbližeg susjedstva. Predstava tematizira ekonomsku krizu koja je započela 2008. godine i rezultirala kolapsom triju najvećih komercijalnih banki u državi. Nezaposlenost se tijekom 2008. utrostručila, a pogodila je prvenstveno činovnike, menedžere, državne službenike i tvorničke radnike. Unatoč inflaciji, krahu bankarskog sektora i nezaposlenosti, Island se uspio izvući iz financijske krize već 2011. (barem u očima ekonomskih stručnjaka) i danas služi kao jedan od pozitivnih primjera.

Islandski primjer nije jedini, ali je jedan od rijetkih koji su imali pozitivan ishod. Problemi s kojima se suočava Gunnar Oddmunson, glavni junak ove predstave, bliski su i problemima s kojima se svaki dan suočavaju i hrvatski građani. Deložacije, ovrhe imovine, raspadi obitelji i općenito urušavanje građanskog života kakav se gradi godinama česta su tema i hrvatskih medija. Vizualno kazalište Nordland, kao skandinavski suradnik skupine Wakka Wakka odlučilo je progovoriti o toj temi. Kad će se takvo što dogoditi kod nas, možemo samo nagađati.

Wakka Wakka je neprofitno vizualno kazalište koje djeluje u New Yorku. Od 2001. godine Wakka Wakka stvorila je osam originalnih kazališnih produkcija, koje su imale prilike gostovati diljem svijeta. Među njihovim nagradama vrijedi izdvojiti niz nominacija za Drama Desk Award, jednu od najznačajnijih njujorških kazališnih nagrada, koja im je 2013. dodijeljena za posebno ostvarenje u lutkarstvu. 2008.. su za svoju predstavu 'FABRIK', također nastalu u suradnji s Vizualnim kazalištem Nordland, osvojili priznanje centra UNIMA za izvrsnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!