DRUGA STRANA AMERIKE

'Veliko hrkanje' u Umjetničkom paviljonu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.04.2010 13:54
  • Objavljeno 30.04.2010 u 13:07
snoring-web-002

snoring-web-002

Izvor: Promo fotografije / Autor: umjetnicki-paviljon.hr

Ambijentalna 14-kanalna videoinstalacija 2003.-2008. pod nazivom 'Veliko hrkanje', zajedničko djelo bračnog para Kristine Leko i Davida Smithsona, otvorena je u Umjetničkom paviljonu

Po riječima autora, ta višekanalna videoinstalacija označena je kao poetsko i ironično djelo koje se bavi Amerikom i našom fascinacijom Amerikom. Riječ je o vizualnom eseju o slikama, klišejima koji preuzimaju elemente filmova ceste bilježeći putovanje automobilom kroz američki Zapad. Iako je motivacija umjetnika vrlo osobna, eksperimentalna dokumentarna forma glavna je odrednica djela, napominju u tekstu kataloga autori te dodaju kako monumentalni postav u Umjetničkom paviljonu kroz 14 projekcija velikog formata propituje odnos dokumentarne relevantne informacije, naracije i apstraktne slike tematizirajući pritom globalno vizualno naslijeđe.

Instalacija pokazuje neka od najvažnijih mjesta iz povijesti filma: Grand Canyon, Monument Valley, Las Vegas i druge, ali i bezimene gradiće, benzinske crpke, groblja... Materijal snimljen 2003. kroz snimke radijskih i televizijskih programa ujedno bilježi povijesni trenutak, američku borbu protiv terorizma i rat u Iraku.

Instalacija nudi impresivne pejsaže, nebrojeno puta viđene prizore uobičajene scenografije vesterna, svakodnevni život u malim gradovima. Zvučna pozadina instalacije je dijalog između vozača i suvozačice te radijski program, glazba, reklame i vijesti.

Jukstapozicija hrkanja ikonografskim profiliralnim klišeiziranim prizorima Amerike snimljenim iz automobila osnovni je konceptualni i oblikovni element djela. Iritacija "nepristojnim" zvukom sadržava i ironičnu poruku s namjerom da u gledatelju izazove odmak prema ljepoti prizora, tj. pejsaža koji gledamo, objašnjavaju autori.

O instalaciji su u katalogu izložbe objavljeni i tekstovi Krešimira Purgara, Mirele Ramljak-Purgar i Ive Radmile Janković. O važnosti projekta govorio je ravnatelj Umjetničkog paviljona Radovan Vuković.

Izložba je otvorena do 6. lipnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi