OBNOVA PERISTILA

Veliki uspjeh splitskih konzervatora

05.05.2013 u 20:16

Bionic
Reading

U petak je u Staroj gradskoj vijećnici na splitskoj Pjaci otvorena izložba o najznačajnijem konzervatorsko-restauratorskom zahvatu u Dioklecijanovoj palači u posljednjih dvadesetak godina, obnovi Peristila. Izložbu je javnosti predstavio i otvorio Goran Nikšić. Na taj način obilježen je kraj velikog projekta koji je potrajao cijelo desetljeće i značajan je u europskim okvirima

Antički trg Peristil središte je carske palače, simbol i nulta točka grada, trg na kojem se najbolje može iščitati kontinuitet života u gradu i svi povijesni slojevi koji su ostavili traga u sedamnaest stoljeća postojanja. Originalna antička arhitektura prošla je kroz brojne dogradnje, pregradnje i zahvate, od vremena ranog srednjeg vijeka, gotike, renesanse i baroka, pa sve do današnjih dana, ali unatoč tome, antički sloj je ostao dominantan i gotovo u potpunosti očuvan.

Trgom dominiraju granitni i mramorni stupovi, korintski kapiteli s antičkim lukovima i vijencima, ali sad u punom sjaju originalne antičke arhitekture. Projekt obove Peristila počeo je 2003. godine zahvaljujući inicijalnim sredstvima donacije World Monuments Funda, a uz dodatnu financijsku potporu Ministarstva kulture RH, zahvat je najvećim dijelom financirao Grad Split.

Odsjek za staru gradsku jezgru i Hrvatski restauratorski zavod izveli su konzervatorsko-restauratorska istraživanja stanja Peristila. Projekt je u početku bio zamišljen kao čišćenje antičke kamene arhitekture, no ubrzo je prerastao u multidisciplinaran i iznimno složen konzervatorski i restauratorski posao koji je obuhvatio sve segmente, od sanacije temelja i konstrukcije, preko čišćenja i konzervacije kamena, žbuke i ostalih materijala do krajnje prezentacije spomenika.

Na Peristilu se, kao i na nedavno završenom zahvatu obnove Zlatnih vrata, u postupku čišćenja kamena prvi put koristila najsuvremenija laserska metoda. Lasersko čišćenje je omogućilo bolji uvid u detalje i plastičnost reljefa, a na vidjelo su izašli i tragovi izvornog klesarskog alata. Desalinizacija i konsolidacija poboljšali su karakteristike materijala i povećali otpornost na atmosferske utjecaje. Važan dio obnove Peristila bila je i konstruktivna sanacija za koju se koristio složeni računalni trodimenzionalni model. Osim toga, izvedena su istražna geomehanička, arheološka i konzervatorska istraživanja, u sklopu kojih se dobilo niz novih podataka o povijesti građevine i uzrocima.

Važan segment projekta je i prezentacija trga, pa je postavljena nova rasvjeta koja naglašava arhitekturu. Na izložbi su prezentirani izrađeni odljevi Sfinge i jednog kapitela Protirona u prirodnoj veličini. Odljevi će biti trajno izloženi u Muzeju grada, dok će Niemannov model Peristila biti prezentiran u zapadnoj kapelici u Protironu. Na Peristilu je u tijeku ili je pred početkom niz zahvata: novi Muzej crkvene umjetnosti u palači Skočibučić-Lukaris, uređenje okoliša katedrale i prostora antičkog decumanusa sjeverno od katedrale te Vestibula, a ponovno je aktualizirano i pitanje originalne razine pločnika na trgu.

Na kraju, o ovom izuzetnom projektu svoje mišljenje je već dala i struka dodjelom nagrade Vicko Andrić za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj. Nova saznanja dobivena prilikom obnove Peristila i rezultati istraživanja na drugim projektima bit će dragocjeni i u procesu znanstvenog redefiniranja originalne funkcije i povijesti Dioklecijanove palače.