ŠTO ČITATI

Veliki romani koji u ovoj godini izlaze na hrvatskom

28.02.2016 u 14:20

Bionic
Reading

Donosimo vam pregled najzanimljivijih romana stranih književnosti koji uskoro dolaze u knjižare

Vuković & Runjić objavit će i novi roman nobelovca Orhana Pamuka 'Čudne misli u mojoj glavi' u kojemu opisuje život uličnog prodavača boze u Istanbulu. Roman je dobio većinom izvrsne kritike, a Pamuk je svrstan u rijetke autore koji pišu svoje najbolje knjige nakon što su dobili Nobelovu nagradu za književnost. Tu je i povratnički roman Salmana Rushdieja 'Dvije godine, osam mjeseci i dvadeset osam noći'. Knjiga koju je pisao tri godine, i u kojoj spominje Isaaca Newtona, Majku Terezu i Harryja Pottera, po autorovu mišljenju njegov je najzanimljiviji uradak do sada.

U hrvatskom prijevodu izaći će i zaključni, treći svezak trilogije najpopularnijeg japanskog pisca Harukija Murakamija '1Q84', u izdanju nakladnika Vuković & Runjić. Ispripovijedan u trećem licu i organiziran u poglavlja koja naizmjence prate dva na početku nepovezana protagonista, roman započinje u godini 1984. da bi se potom premjestio u 'paralelnu stvarnost' godine 1Q84. u koju protagonisti bivaju izmješteni i u kojoj, isprva i ne znajući, tragaju jedno za drugim.

Ljubitelje fantastike obradovat će iščekivani nastavak serijala 'Kronika Kraljosjeka' Patricka Rothfussa. Njegov novi roman 'Strah mudrac', nastavak romana 'Ime vjetra', objavit će Algoroitam koji je najavio i prijevod 'Sjenovitog srca', posljednjeg dijela serijala 'Sjenovita međa' jednog od najpoznatijih pisaca fantastike Tada Williamsa.

I Lumen izdavaštvo ljubiteljima fantastike donosi uzbudljive nastavke dviju trilogija. 'Gospodar duša' završni je dio fantastične trilogije ('Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu' po kojem redatelj Tim Burton snima film i 'Šuplji grad') u kojem Ransom Riggs još jednom intrigantno spaja fikciju i dosad neviđene fotografije, s one strane razuma. Nakon dvaju bestselera ('Prijelaz' i 'Dvanaestorica') stiže i 'Grad ogledala', završni dio epske trilogije Justina Cronina koji je maestralnom kombinacijom SF-a, distopije i horora podjednako oduševio kritiku i publiku, ali i majstore žanra poput Stephena Kinga.

Nakon romana 'Gazela i Kosac' Lumen će objaviti i druga dva romana znanstvenofantastične trilogije 'Ludi Adam' Margaret Atwood - romane 'Godina potopa' i 'Ludi Adam'. Trilogija nagrađivane spisateljice izruguje se porocima suvremenog društva u kojem je komercijalizacija zahvatila sve slojeve, a književnost i umjetnost služe samo kao praktična sredstva nagovaranja ljudi na kupovanje.

Prijevodom prvog od šest tomova romana 'Moja borba', u kojemu bolnom iskrenošću progovorio o djetinjstvu, adolescenciji, obitelji, svojim pokušajima razumijevanja oca koji se naglo pretvorio od obiteljskog čovjeka kratka fitilja u razvedenog alkoholičara, norveški pisac Karl Ove Knausgaard osvojio je i hrvatske čitatelje, a nakladnik OceanMore sprema se ove godine objaviti još dva dijela.

Jednu od najiščekivanijih knjiga prošle jeseni, roman 'Sudbe i srdžbe', objavit će Profil. U romanu koji je ušao u finale prestižne National Book Award te je proglašen najboljom knjigom 2015. u izboru urednika Amazona, američka spisateljica Lauren Groff bavi se brakom čiji se ključ uspjeha ne zasniva na istini, nego na tajnama. Brak Lotta i Mathilde predmet je zavisti svih njihovih prijatelja, no stvari su puno kompliciranije nego što se čine na prvi pogled.

Istaknuti predstavnici suvremene švedske književne scene Camilla Läckberg i Jens Lapidus imaju nove romane čije će prijevode na hrvatski objaviti zagrebački VBZ, kao i roman 'Kako su nastajali Ratovi zombija' Aleksandra Hemona

Jedno od najvećih iznenađenja prošle godine bio je nigerijski autor Chigozie Obioma. U svom debitantskom romanu 'Ribari' Obioma donosi priču o sudbini jedne nigerijske obitelji ribara i priču o Africi općenito, a prijevod romana koji je ušao u uži izbor za nagradu Man Booker objavit će nakladnik Hena Com.

Bivši ruski dopisnik The Economista A.D.Miller u debitantskom romanu 'Visibabe' donosi na prvi pogled priču o naivnim strancima i ciničnim starosjediocima, protkanu ubojito hladnom, čuvenom ruskom zimom. No roman 'Visibabe' sa svakom okrenutom stranicom prerasta u nešto puno složenije i mračnije: priču o erotskoj opsjednutosti, samozavaravanju i moralnom slobodnom padu. Objavit će ga Algoritam.

Roman 'Satantango', prvijenac suvremenog mađarskog majstora apokalipse Laszla Krasznahorkaija, kako ga je nazvala Susan Sontag, po kojemu je Bela Tarr snimio istoimeni sedamipolsatni film, trebao bi izaći krajem godine u izdanju nakladnika OceanMore. Isti nakladnik objavit će početkom godine i roman 'Seiobo silazi na zemlju', remek-djelo ovog autora koji je jedini osvojio dvije nagrade za najbolji prijevod na engleski jezik, 2013. i 2014. godine, i to upravo za ova dva romana.

Kultna knjiga 'Nevoljnici, zar je Mesija već otišao?' debitantski je roman Szilárda Borbélyja koji je već bio cijenjen kao autor, pjesnik, književni povjesničar i esejist. Prva naklada romana objavljenog 2013., kojim tematizira odjeke holokausta u Mađarskoj nakon rata, a kojim je taknuo u živac današnje Mađarske, prodana je trenutačno. Ovaj tekst već se prevodi na engleski, njemački i ostale jezike, te je izazvao lavinu pohvala gdje god da je objavljen. Biografski trenutak koji svjedoči o autentičnosti Borbélyevog djela koji je ovog nevjerojatnog pisca prerano gurnuo među kultne autore je i njegovo samoubojstvo u veljači 2014. godine.

S Alice Munro, jednom od najvećih živućih književnica i dobitnicom Nobelove nagrade za knjiženost i nagrade Man Booker International, hrvatski su se čitatelji upoznali kroz zbirke priča 'Služba, družba, prošnja, ljubav, brak', 'Dragi život', 'Previše sreće' i 'Javne tajne', a ove će godine nakladnik OceanMore objaviti i njezin jedini roman 'Životi djevojaka i žena', originalno objavljen 1971. godine. U tekstu čija je protagonistica autsajderica nezadovoljna životom u malom gradu koja ne priznaje svoje sličnosti s vlastitom majkom, Munro spominje feminističke ideje, a kontekst je takav da se uglavnom bavi ženskim likovima.

'Groznica u zoru' je prvi roman Pétera Gárdosa, mađarskog filmskog scenarista i redatelja te kazališnog djelatnika koji je za svoje dokumentarne filmove primio brojne nagrade. Roman objavljen u Mađarskoj 2010. godine izazvao je 2015. vrlo velik interes čitateljske javnosti i nakladnika u cijelome svijetu, a kod nas će ga objaviti Fraktura. 'Groznica u zoru' donosi priču koja je dijelom nadahnuta životom Gárdosovih roditelja. Njegov otac, koji je preživjevši Holokaust boravio u švedskom izbjegličkom logoru, uspio je doći do popisa svih židovskih djevojaka koje su također bile privremeno zbrinute u Švedskoj kako bi poslao 117 pisama nadajući se da će mu barem jedna odgovoriti s pristankom na brak. Dobio je samo jedan odgovor, koji mu je bio sasvim dovoljan.

'Crveni sirak' je prvi roman kineskog nobelovca Mo Yana, objavljen 1987. Priču o tri generacije kineske obitelji, jedan od najboljih romana o životu Kine i knjiga u kojoj se bajkovito i povijesno isprepliću stvarajući novu nezaboravnu pripovijest, objavit će Fraktura. 'Crveni sirak' najvažnije je Mo Yanovo djelo, koje je osvojilo sve glavne kineske nagrade, a poslužilo je i kao predložak za film nagrađen na Berlinskom filmskom festivalu i nominiran za Oscara.

Profil priprema novo izdanje romana 'Ime ruže' Umberta Eca. Jedan od omiljenih i najslavnijih romana svjetske književnosti dosad je prodan u milijunima primjeraka diljem svijeta, a radnja ovog eruditskog krimića, danas već klasika, nije samo štivo koje će vas potpuno obuzeti nego i briljantna priča o srednjovjekovnoj filozofiji, povijesti, teologiji i logici.

Paul Young, autor svjetskog bestselera 'Koliba', jednog od najvećih književnih fenomena proteklog desetljeća, u novom romanu 'Eve' bavi se jednakošću spolova od samih početaka ljudskog roda, neograničene kulturološkim razlikama i pravilima. Novi roman Paula Younga objavit će Naklada Ljevak.

Fraktura će objaviti posljednji, razotkrivajući roman 'Juda' u kojem jedan od najcjenjenijih suvremenih svjetskih pisaca Amos Oz, skupa sa svojim junacima, hrabro ispituje srž odluke da se zasnuje država Izrael i ratova do kojih je potom došlo i pita se je li se moglo izabrati posve drugačiji povijesni put, put onih koji su obilježeni kao izdajnici. Isti nakladnik objavit će i roman 'Na kraju zemlje' u kojemu istaknuti izraelski pisac David Grossman donosi priču o Ori, psihoterapeutkinji koja iz Jeruzalema polazi na pješačenje do Galileje kako bi izbjegla mogući dolazak vijesti da joj je poginuo sin koji je pri kraju odsluženja vojnog roka.

U okviru Biblioteke 'Europom u 30 knjiga', VBZ će objaviti romane 'Dijamantni trg' jedne od najvažnijih katalonskih književnih pojava 20. stoljeća Mercè Rodoreda, zatim 'Nesretnici' jednog od najznačajnijih suvremenih autora koji pišu na flamanskom jeziku Dimitrija Verhulsta, i 'Plava lisica' međunarodno priznatog i nagrađivanog islandskog književnika i pjesnika Sjóna, poznatog po tekstovima pjesama koje, među ostalim, piše i za Bjork.

U svom desetom povijesnom trileru 'Dama iz Zagreba' popularni i nagrađivani škotski romanopisac Philip Kerr vrlo je pažljivo proučio prilike na našim prostorima u vrijeme Drugog svjetskog rata, a objavit će ga Naklada Ljevak, kao i remek djelo trenutno najpopularnijeg turskog autora Ahmeta Umita. On se u novom romanu 'Ubojstvo sultana' ne bavi toliko identitetom ubojice, koliko povijesnim i psihološkim pritiscima koji ljude navode da postanu ubojice.

Sandorf će objaviti veliki povijesni roman 'Slučaj Džem' u kojem bugarska spisateljica Vera Mutafčieva otkriva tragičnu dimenziju ovoga autentičnog povijesnog junaka, nesuđenog vladara i pjesnika, i baca novo svjetlo na odnos Istoka i Zapada na uvijek nemirnome Mediteranu.