USKORO POČINJE PIF

Veliki povratak lutki uz vrhunske svjetske lutkare

29.08.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Međunarodni festival kazališta lutaka PIF za svoje je 45. izdanje, odnosno 'malu jubilarku', pripremio odličan program uz nekoliko vrhunskih lutkarskih imena predvođenih velikim Nevilleom Tranterom najavivši time veliki povratak – lutki

Od 4. do 9. rujna Zagrebom će 45. put zavladati lutke. Ti maleni i nešto veći komadi drva, krpe i spužve, igračaka i ostataka, savršeno izdletani i ispolirani, oživljeni rukom, glasom i tijelom animatora i scenskog partnera, ponovo će se okupiti u Zagrebu na fešti lutkarstva, slavnome PIF-u.

Upravo slavljenje lutke i lutkarstva glavni je cilj koji si je postavio PIF za svoju 'malu jubilarku'. Potvrđuje to odlično složen program (pogledajte ovdje) koji potpisuje urednica službenog i hrvatskog programa Livija Kroflin. U njemu se nalaze čak tri velika lutkarska imena koja, svako zasebno, na drvenim leđima, koncima i špagama mogu iznijeti bilo koji lutkarski festival na svijetu i koja su davno zaslužila titulu 'miljenika PIF-a'.

Riječ je o velikom bjeloruskom redatelju Olegu Žjugždi, španjolskom lutkarskom virtuozu Jordiju Bertranu i ponajvećem svjetskom lutkaru Nevilleu Tranteru koji je sa svojim Stuffed Puppet Theatreom gostovao već tri puta na PIF-u, svaki put oduševivši. Tranter, kojeg smo u predstavama 'Moliere' i 'Schicklgruber, alias Adolf Hitler' navikli gledati u suigri s velikim ručnim lutkama, ove godine na PIF dolazi sa za sebe netipičnim, malenim i slavnim lutkama Punchem i Judy s kojima nas u predstavi vodi u Afganistan.

Neville Tranter: Punch i Judy u Afganistanu


Odličan program otvara jedno od najboljih kazališta crnog teatra na svijetu Black Light Theatre Srnec iz Praga, a naći će se tu tehnički i emocionalno savršeno izbrušeni Bugari, ovaj put kazališta iz Varne i Sofije te Rusi s lutkarski vrlo promišljenom predstavom 'Susjedi', kazališta iz Krasnojarska.

Uvijek jake slovenske boje brane lutkarska kazališta iz Maribora i Ljubljane, a drugih kontinenata kanadska družina Les Sages Fous, koja je prije nekoliko godina oduševila čudnovatom predstavom 'Bizarij: ulični akvarij' i brazilska družina Opera na Mala koju čini par šarmantnih lutkara i zabavljača. Kako već ide s drvenim skitalicama, osim u zagrebačkim kazalištima, dio programa će se održavati na gradskim trgovima i platoima gdje će građane uveseljavati spomenuti Brazilci i slavni 'Punch i Judy', ovaj put u rukama prošlogodišnjeg znanca Konrada Fredericksa

Hrvatsko lutkarstvo, koje već dugo godina spava u mrtvilu samozadovoljstva, bit će zastupljeno sa svega tri pažljivo probrane predstave i završnim ispitima iz animacije studenata treće godine Umjetničke akademije u Osijeku. Režiju dvije predstave potpisuje naša prva diplomirana lutkarska redateljica, mlada Tamara Kučinović, a trećoj je redateljski potpis stavio Rene Medvešek, uvijek dragi gost u svijetu lutke. Bez starih i dobro znanih redateljskih imena te uspavanih kazališnih institucija poput Zagrebačkog kazališta lutaka, hrvatski dio PIF-a očito najavljuje, ili barem priziva, dugo očekivane velike obrate i smjene generacija.

Razlog pomalo euforičnog tona najavnog teksta, osim u jakom programu, leži u činjenici da se PIF, nakon nekoliko kriznih godina, odlučio vratiti na stare staze kojima vlada upravo lutka. Staze popločene prepunim gledalištima te po kojima koračaju vrhunski lutkari u društvu živih i beskrajno šarmantnih lutaka, staze bez paradoksa dvaju otvaranja, otkazivanja usred festivala, lutaka izgubljenih u festivalskim prašinama i ostalih nelijepih sitnica koje želimo izbrisati iz memorije. Hoće li tako biti i hoće li se lutke i lutkari vratiti tamo gdje im je mjesto – u samo srce PIF-a i svih zaljubljenika u izvedbena čudesa, vidjet ćemo od 4. do 9. rujna