REVNI GLASAČI

Veliki obrat u izboru najbolje javno ispričane priče

19.03.2010 u 13:53

Bionic
Reading

Zanimljiv obrat desio se u izboru za najbolju javnu ispričanu priču koji se vrši u sklopu ovogodišnjeg splitskog festivala priča Pričigin

Na ovogodišnjem Pričiginu, splitskom festivalu pričanja priča koji se održava od 24. do 27. ožujka, bira se najbolja javna priča ispričana u Hrvatskoj unazad godinu dana. Festival Pričigin i portal net.hr utemeljili su i nagradu PričeST, a o dobitniku odlučuju glasači putem online ankete na tom portalu. U samom početku natječaja odabrali su deset priča i i čitateljima ostavili na izbor koja je od njih najbolja. Gotovo tri tjedna od početka glasanja vodeća je bila izjava ministra financija Ivana Šukera koja glasi 'Spasit ćemo se novim porezima i kreditima', koja je dobila 55 posto glasova. No gotovo preko noći, ta izjava izgubila je prednost, i to u samo dva sata. Izjava bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića 'Nikad ja nikoga iz Podravke nisam zvao' s pet posto dobivenih glasova u dva sata sustigla je izjavu Ivana Šukera.

'S osmog mjesta koje mu je pripadalo 8. ožujka te petog mjesta koje je zauzimao 18. ožujka u podne, Mesić skače na prvo mjesto. Baš zanimljivo. I sasvim slučajno, zar ne? A Šukerovi 'spasonosni' nameti više nisu broj 1', navode organizatori natječaja. Dodaju i da je broj glasača također eksponencijalno rastao u tom vremenu. Od 1. ožujka, kada je anketa pokrenuta, ukupno je glasalo tri tisuće čitatelja net.hr-a, a od 12.30 do 15.30 sati u četvrtak glasalo je čak 2.500 čitatelja. I gotovo su jednoglasno birali Mesića.

Uzbudljivi anketni boom rezultirao je time da je Šuker završio na izvrsnom drugom mjestu. Nakon 16 sati ,interes za anketu opada i gotovo se gasi, pa je u idućih 12 sati prikupljeno još petstotinjak glasova. Tako je ujutro 19. ožujka Mesić sa 43 posto glasova na prvom mjestu, a 'Spasit ćemo se novim porezima i kreditima' na drugom sa 32 posto. Ističu da se početak nagle promjene u raspodjeli glasova poklapa sa Šukerovim primitkom pozivnog pisma, koju mu je poslao profesor Petar Filipić, organizator festivala Pričigin. Čini se da predviđanje organizatora o pobjedniku i nije bilo najpreciznije, pa su ime pobjednika odlučili mobjaviti na samoj svečanosti dodjele nagrade Prva pričest, 24. ožujka u Splitu, gradu domaćinu Pričigina.