od 15. lipnja

Velika retrospektiva Sanje Iveković otvara se u lipnju u MSU

15.03.2023 u 10:16

Bionic
Reading

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu (MSU) najavio je za 15. lipnja otvorenje velike retrospektive 'Works of Heart (1970-2023)' umjetnice i aktivistice Sanje Iveković, s posebno izdvojenim arhivskim segmentom 'Meeting Points: Documents in the Making, 1968-1982'

Umjetnički i aktivistički aspekt umjetničina rada često su integrirana i neodvojiva. "Smisao, značenja i poruke rada Sanje Iveković nalaze se u najdivergentnijim aspektima mjesta i vremena", ističe se u najavi izložbe jedne od u svijetu najistaknutijih hrvatskih umjetnica.

Posjetitelji će se, dodaje se, vraćajući se do ranih radova i njene prve velike izložbe, u zagrebačkoj Galeriji suvremene umjetnosti 1976., moći sresti s radovima koji se konfrontiraju patrijarhatu, konzumerizmu, autoritarnosti, nacionalizmu, ksenofobiji, brisanju pamćenja, nasilju nad ženama i drugim područjima autoričinog stvaralačkog otpora.

"Ali isto, otvaraju se i područja njezine kontinuirane podrške, racionalne i empatične, projektima utemeljenim u društvenoj odgovornosti, solidarnosti, kolektivnoj memoriji i sličnom", napominje se.

Iveković progovara, među ostalim, o cinizmu medija - čitajući New York Times koji na istoj novinskoj stranici ima oglas za Valetinovo i fotografiju masakra na sarajevskoj tržnici.

Kroz rad "Lady Rosa of Luxembourg" iz zaborava izvlači stoljetnu žensku borbu, a ta skulptura zlatne, trudne žene, izložena u javnom prostoru u Luxemborgu, u svjetskim je razmjerima postala svojevrsni autoričin umjetničko-aktivistički "flagship". Na zagrebačkoj retrospektivi ona se postavlja pod nazivom "Pregnant Memory".

U svom radu ona se referira na povijest i memoriju, osobnu i onu svoje obitelji, na sudbinu majke Nere Šafarić prožetu idejama feminizma i antifašizma, koja je u posebnom dijelu izložbe zastupljena i vlastitom knjigom pjesama "Jao si ga onome tko se boji duhova".

Srce iz naslova provlači se radom i retrospektivom, od parafraze naslova rada "Works of Heart" prije dvadesetak godina u zagrebačkoj galeriji Račić, preko zapisa autoričina vlastita bila i disanja, te radovima u kojima se omogućuje susret s publikom, do srca kao metafore života u smislu aktivne prisutnosti u našoj realnosti, napominje se u najavi.

Izložba će biti otvorena do studenog, a organizira ju Kunsthalle Wien u suradnji s MSU Zagreb, uz podršku Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH.