22. ožujka

Thana Alexa i Jazz orkestar HRT-a nastupaju u Gorgoni

13.03.2023 u 21:17

Bionic
Reading

Riječ koja možda najbolje opisuje Thanu Alexu, a stoji na početku biografije te američke jazz glazbenice hrvatskih korijena je 'iznenađujuća'. Pjevačicu, skladateljicu, aranžerku i producenticu Thanu Alexu New York Times opisuje kao 'jazz pjevačicu s globalnom perspektivom', a Billboard kao 'nešto potpuno novo, evokativno i uzbudljivo'

DownBeat Magazine proglasio ju je najperspektivnijom vokalisticom u 2021. godini, nedugo nakon što je njezin album ONA (objavljen u vlastitoj nakladi 2020.) zaslužio dvije nominacije za Grammy, stoji u najavi.

Rođena u New Yorku 1987., u obitelji potomaka hrvatskih imigranata, školovala se za violinisticu, no kada se u dobi od 13 godina preselila u Hrvatsku, krenula je na satove pjevanja i upoznala se s jazzom, bluesom i soulom. Dobila je podršku Boška Petrovića te kao šesnaestogodišnjakinja nastupila u njegovu B. P. Clubu. Vratila se u SAD na studij te diplomirala na New School for Jazz and Contemporary Music i psihologiju na Eugene Land Collegeu. Upravo je za vrijeme studija, na poticaj mentora Bernarda 'Prettyja' Purdiea počela skladati i aranžirati, te je bila jedna od prvih vokalistica – članica fakultetskih instrumentalnih ansambala, istražujući tako pun opseg svojega glasa.

Za nju, glas predstavlja lirski i eksperimentalni instrument zahvaljujući kojemu nadilazi granice žanrova i zalazi na nova i neistražena područja. Prvi album, Ode to Heroes, objavila je 2015. za Harmonia Mundi/Jazz Village. Najnoviji, spomenuti album ONA, osim dviju nominacija za Grammy (u kategorijama najbolji jazz vokalni album i najbolji instrumentalni jazz solo koju je ponijela gošća na albumu, violinistica Regina Carter), donio joj je i pažnju šire glazbene javnosti, a time stavio u fokus i poruku koju tematizira – snagu žene.

Album je nadahnut međugeneracijskim i međukulturnim pričama ženama imigrantkinjama iz njezine obitelji, što ju je dovelo do istraživanja iskustava suvremenih žena posvuda. Na ideju je došla nakon sudjelovanja na Ženskom maršu u Washingtonu 2017. što ju je potaklo na upoznavanje s pričama žena iz njezine obitelji i osvještavanje njihova utjecaja na njezin vlastiti život, postojanje, rast i osjećaj slobode. 'Album nam govori o svakom aspektu ženske egzistencije, prenoseći poruku snage i osnaživanja.' Thana Alexa autorica je većine skladbi s albuma, a sudjelovala je i u aranžmanima (uz suradnike Dana Pugacha, Kena Schaphorsta, Miha Hazamu i Vincea Mendozu), u kojima ćemo ih prvi put čuti uz Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom dirigenta Mirona Hausera.

Thana Alexa ujedno je i umjetnička direktorica Ponta Lopud Jazz festivala koji će se po prvi puta održati u kolovozu na rajskom otoku Lopudu. Uz uživanje u live nastupima u jedinstvenom i prekrasnom ambijentu otoka, mladi glazbeni profesionalci i studenti iz regije bit će izloženi umijeću stvaranja jazza kroz svakodnevne majstorske tečajeve u intimnom okruženju s gostujućim međunarodnim umjetnicima i izvođačima. 'Kao umjetnička direktorica PL Jazza, moja misija je na Lopud dovesti svjetski poznate umjetnike koje sam imala priliku upoznati izvan Hrvatske, ali također uključiti nevjerojatno bogatstvo glazbenika koje imamo u Hrvatskoj i podijeliti tu kombinaciju s talentiranim sudionicima iz regije.'