STUDENTSKI CENTAR

Velesajam kulture o roleplaying igrama, Festival prvih o greškama

02.12.2016 u 15:57

Bionic
Reading

Festival Velesajam kulture, koji već trinaest godina u Studentskom centru (SC) okuplja mlade autore i predstavlja njihova prva ostvarenja, ove se godine, 2. i 3. prosinca, održava na temu 'Mogućnosti igre', posvećenu fenomenu tzv. roleplaying igrama, u kojima igrači sudjeluju putem kreiranja i vođenja različitih uloga

Tema festivala odabrana je s obzirom da role-playing games (RPG) imaju sve više poklonika u svijetu i u Hrvatskoj, kao i sve veći utjecaj na pop i ostalu kulturu.

'Igre koje od sudionika traže aktivno preuzimanje i igranje uloga nisu tek puka zabava. Riječ je o rastućoj i sve raširenijoj zajednici čija je poveznica kreiranje i igranje igara koje uključuju interaktivno kolaborativno pripovijedanje u različitim formama', rekao je jedan od suorganizatora festivala, Miroslav Wranka

Tijekom dvodnevnog festivala posjetitelji će moći aktivno sudjelovati u petnaestak igara, uživo (Pobuna, Pokret otpora, Vještice, Battlestar Galactica: Freighter 212) i za stolom (Čarobnjakov učenik, Star Wars: Edge of the Empire, Tarminas i Pathfinder), najavljeno je iz SC-a. 

Teoretski dio u Teatar &TD donosi tribine i predavanja putem kojih će se publika upoznati s mogućnostima koje roleplaying nudi, te njegovom primjenom u obrazovanju. Govorit će se i o povezivanju roleplayinga s književnim, glazbenim i filmskim djelima, turizmom i kulturnim manifestacijama. 

Održat će se tribina 'Književnost i roleplaying igre - što, kako i zašto?' spisateljice i psihologinje Ivane Delač te predavanja 'Brzi pregled korištenja RPG-a u obrazovanju' Miroslava Wranke, 'Igre uloga za djecu predškolske dobi' Gorana Dimića, 'Igre uloga za djecu u srednjoj školi' Tomislava Nazifovića i 'Budućnost računalnih RPG igara' Andreja Kovačevića. 

Prikazat će se i prvi dugometražni dokumentarni film o stvaranju video igrica 'Indie Game: The movie', posvećen onima s manjim šansama za uspjeh u industriji video igara, nezavisnim 'developere', koji žrtvuju novac, zdravlje, pa i zdrav razum kako bi ostvarili svoj životni san. 

U glazbenom dijelu festivala nastupit će predstavnik sarajevske underground glazbene scene, Berin Tuzlić te, u suradnji s Radio Studentom, DJ Shdw kd.

Festival prvih o našem pravu na pogrešku

Uz trinaesto izdanje Velesajma kulture, u Studentskom centru se održava Festival prvih, koji ove godine posjetitelje vodi kroz temu 'Pravo na (po)grešku', odnosno razne aspekte onoga što nas čini 'ljudskima'.  

Festival će do 4. prosinca razmatrati razlike u konceptima greške između antičke Grčke i kršćanske Europe koji imaju duboki utjecaj na današnje društvo, napetosti u odnosu individualne i kolektivne odgovornosti, fenomen cenzure i autocenzure, problem 'ispravnog' korištenja jezika i uredničkih intervencija u tekst, ističe se u najavi. Bavit će se i greškama u slici, zvuku i okusu kao prostorima za umjetničko izražavanje.  

Po riječima suradnika festivala, Zdravka Popovića, promatranje fenomena greške nadilazi sam čin u kojem se griješi, a iz njega, ovisno o pojedinačnom primjeru, možemo sagledavati i nečiji cjelokupan pristup svijetu oko sebe.

'Greške i odnos prema njima imaju važnu odgojnu ulogu u odrastanju. Tu se ne pojavljuje samo pitanje kako se postaviti prema onome što je već učinjeno, nego i pitanje otvaranja prostora za mogućnost samostalnog činjenja budućih grešaka kao životnih lekcija. Način na koji se tretira sama ideja greške izravno utječe na funkcionalnost svakog međuljudskog odnosa - pretjerana tolerancija prema greškama stvara neodgovornost, dok inzistiranje na nepogrešivosti dovodi do negiranja greške čak i kad se ona dogodi, što isto vodi u neodgovornost. Tu se otvaraju i pitanja autoriteta, kritike, odgovornosti i oprosta', naglasio je. 

Festival u Galeriju SC dovodi niz izložbi, od Siniše Labrovića, kojemu je to izložbeni prvijenac, do izabranih radova multimedijalnog umjetnika Željka Zorice (1957. – 2013.) , koji je 2003. pokrenuo Festival prvih kao smotru dostignuća stvaratelja različitih umjetničkih i neumjetničkih profila.

Na festivalu će se, među ostalim, održati predavanje filozofa Ivana Hrbuda o odnosu između greške i grijeha, akademski slikar, grafičar, ilustrator i street artist Miron Milić govorit će o grešci kao mogućnosti izražavanja, povjesničar Danijel Matijević o odnosu između individualnog i kolektivnog te problematici promatrača, a kroatist Franjo Marinić i filozof Krešimir Babel o ispravnom jeziku i 'sličnim nedaćama'.

Najavljena je i tribina 'Čija sloboda?' o uzrocima i posljedicama cenzure u javnim medijima, interaktivna igra Marije Eterović za posjetitelje 'Sajam pogrešaka' te radionica animatorice Petre Zlonoga za sedmero sudionika na kojoj će se kao polazna točka koristiti upravo greška.

Festival prvih u svom se ovogodišnjem, 14. izdanju vraća na početne zamisli o nagrađivanju autora čiji je rad izazvao najviše pohvala stručnog žirija, daljnjom edukacijom u nekoj od organizacija civilnog društva (Centar za mirovne studije, Restart Škola dokumentarnog filma, Centar za ženske studije).  

Ulaz na sva događanja Velesajma kulture i Festivala prvih je besplatan.