U URANIJI

Večer poezije otvara festival 'Feminizam je za sve'

08.03.2020 u 12:58

Bionic
Reading

Večer poezije s nekim od vodećih hrvatskih suvremenih ženskih pjesničkih glasova otvorit će u nedjelju navečer u Zagrebu feministički festival 'Feminizam je za sve', koji do 11. ožujka u Uraniji - prostoru kreacije okuplja više od 30 autorica s fokusom na feminističke teme u književnosti i društvu

Festival organizira nakladnička kuća Fraktura, a izravan poticaj za njegovo održavanje je objavljivanje osam knjiga feminističkih autorica u izdanju toga nakladnika. U četiri festivalska dana festival će pokušati ponuditi uvid u ideje i smjerove suvremenog feminizma te upozoriti na važnost feminističkog znanja i iskustva u borbi za slobodnije i pravednije društvo kao i u borbi protiv ukidanja i ograničavanja ženskih, radničkih i prava manjina.

Što je feminizam danas? Koji su njegovi suvremeni zahtjevi, a koja su mu ograničenja? Zašto nam je potreban i je li nam, u ovom trenutku u povijesti, potrebniji nego ikad? Kako se feminizam prilagodio novom, tehnološkom dobu? - samo su neka od pitanja na koje će odgovore ponuditi sudionice festivala 'Feminizam je za sve'.

U okviru festivala održat će se večer poezije i četiri okrugla stola, te dvije tribine Razotkrivanje. Sudionice festivala bit će Asja Bakić, Sanja Baković, Rada Borić, Ana Brnardić, Anda Bukvić Pažin, Nadežda Čačinovič, Lada Čale Feldman, Slavenka Drakulić, Nataša Govedić, Barbara Gregov, Maša Grdešić, Monika Herceg, Lea Horvat, Željka Horvat Čeč, Sonja Hranjec, Zsófia Lóránd, Neva Lukić, Danijela Lugarić Vukas, Sonja Manojlović, Suzana Matić, Lara Mitraković, Marija Ott Franolić, Romana Perečinec, Sibila Petlevski, Barbara Pleić Tomić, Lana Pukanić, Mima Simić, Jelena Tešija, Jelena Veljača, Darija Žilić, Jasna Jasna Žmak i druge.

Festival u nedjelju otvara večer poezije, u kojoj, uz glazbenu pratnju Nine Bajsić i uz moderiranje Romane Perečinec, sudjeluju pjesnikinje Sanja Baković, Ana Brnardić, Monika Herceg, Neva Lukić, Sonja Manojlović, Suzana Matić, Lara Mitraković, Sibila Petlevski i Darija Žilić.

U ponedjeljak, 9. ožujka, u okruglom stolu 'Feminizam za kućnu upotrebu' sudjelovat će Slavenka Drakulić, Lea Horvat i Barbara Pleić Tomić, a tribina 'Razotkrivanje' predstavit će mađarsku autoricu Zsófiu Lóránd, autoricu knjige o povijesti feminizma u Jugoslaviji, 'Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji' (prijevod Srđan Dvornik).

Program u utorak, 10. ožujka, uključuje dva okrugla stola, 'Forsiranje feminizma', s Radom Borić, Mašom Grdešić i Lanom Pukanić, te 'Feminizam je za sve', o čemu će govoriti Nadežda Čačinovič, Lada Čale Feldman, Sonja Hranjec, Mima Simić, Jelena Tešija i Jelena Veljača.

Okrugli stol 'Hrvatske kuje' u srijedu, 11. ožujka, okupit će Asju Bakić, Mimu Simić i Jasnu Jasnu Žmak, a festivalski će program zaključiti tribina 'Razotkrivanje' sa začetnicom feminizma na našim prostorima Slavenkom Drakulić, autoricu kultne feminističke knjige "Smrtni grijesi feminizma" (1984.), čije je prošireno izdanje Fraktura također objavila.

U izdanju Frakture upravo je izašlo i šest knjiga eseja urednica i autorica prije dvije godine ugašenog portala Muf, koje se bave različitim feminističkim pitanjima – 'Dođi, sjest ću ti na lice' Asje Bakić, 'Zamke pristojnosti' Maše Grdešić, 'Nepraktični savjeti za kuću i okućnicu' Lee Horvat, 'Mama kuha ručak, tata čita novine' Barbare Pleić Tomić, 'Tinejdžerke i drugi monstrumi' Lane Pukanić i 'One stvari' Jasne Jasne Žmak.

Organiziranjem festivala i objavljivanjem naslova feminističkih autorica nakladnik Fraktura želi ukazati na ulogu feminističke misli u borbi za slobodnije i pravednije društvo, te približiti suvremene feminističke napore domaćoj javnosti.

Ulaz na festival je slobodan, a broj mjesta je ograničen.