NAGRADA 100 TISUĆA KUNA

VBZ otvorio natječaj za najbolji naeobjavljeni roman

16.03.2016 u 13:30

Bionic
Reading

Izdavačka kuća VBZ najavila je u srijedu u Zagrebu raspisivanje natječaja za trinaestu godišnju književnu nagradu VBZ – Tisak Media 2016., koju u suradnji s partnerom i sponzorom TISAK Mediom dodjeljuje najboljem neobjavljenom romanu na hrvatskom jeziku s ciljem poticanja interesa za pisanje i čitanje domaće proze.

Riječ je o jednoj od najizdašnijih književnih nagrada koja dobitniku donosi novčanu nagradu od sto tisuća kuna, te izdavanje rukopisa na hrvatskom jeziku.

Glavni urednik VBZ-a i član ocjenjivačkog suda Drago Glamuzina istaknuo je na konferenciji za novinare u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića kako je riječ o za VBZ izuzetno važnom projektu usmjerenom na poticanje ne samo pisanja već i čitanja, pa je tako doista važno da se na natječaj javi što više kvalitetnih pisaca.

Istaknuo je da su posljednja dva nagrađena romana – "Brdo" Ivice Prtenjače i "Susjed" Marine Vujčić – naišla na sjajan odaziv, te doživjela nekoliko reizdanja, a "Brdo" za mjesec dana izlazi i na engleskom jeziku u VBZ-ovoj biblioteci najboljih hrvatskih pisaca na stranim jezicima, što "doista pokazuje kako taj projekt ima smisla te da se s njime mora nastaviti".

"Oba su romana dobila veliku pozornost i čitatelja i struke te sjajne kritike i odjek u medijima, a knjiga i pisac bili su u fokusu, što je upravo ono što smo željeli postići", kazao je Glamuzina.

Natječaj je javan, a rukopisi se predaju pod šifrom. Svaki sudionik smije poslati samo jedan rukopis dosad neobjavljenog romana. Ukoliko članovi žirija ustanove da niti jedan od prispjelih rukopisa ne zadovoljava literarne kriterije, nagrada ne mora biti dodijeljena.

Žiri, uz Glamuzinu, kao i prošle godine čine književnik Zoran Ferić kao predsjednik te, kao članovi, književni kritičar Strahimir Primorac, književna kritičarka i prevoditeljica Jagna Pogačnik i pjesnik, prozaist i esejist Milo Stojić.

Sponzori nagrade su, treću godinu za redom, Tisak Media i Jamnica. Zadovoljstvo partnerstvom i odjekom natječaja u široj javnosti izrazile su i direktorica promocije u Tisku Anela Mišanec i PR menadžerica Jamnice Marija Jelić, koje su kazale kako je taj projekt odraz predanosti obaju tvrtki poticanju pisanja i čitanja.

Natječaj VBZ i TISAK Media za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman 2016. godine otvoren je do 15. srpnja, a njegovi će rezultati biti objavljeni do 1. prosinca.

Kako se rukopisi predaju anomimno, ta je nagrada u pravome smislu objektivna nagrada najboljemu, a do sada su je dobili razni poznati i manje poznati pisci, te oni kojima je upravo ta nagrada lansirala spisateljsku karijeru i ojačala prepoznatljivost u javnosti i medijima.

Posljednja je dobitnica spisateljica i urednica Marina Vujčić, kojoj je nagradu za 2015. donio roman "Susjed". Vujčić se osvrnula na prednosti sudjelovanja i nagrade, istaknuvši kako joj je iskustvo pokazalo da najveća dobrobit te nagrade nije njezin za pisca nezanemariv financijski dio, već snažan rast interesa čitatelja i medija i za knjigu i za nju kao autoricu.

"Susjed" je moj četvrti roman i struka me je i prije doživljavala ozbiljno, kazala je Vujčić. "No, odjednom sam zahvaljujući toj nagradi postala vidljivija a krajnji čitatelji koji inače nisu ni znali za mene zahvaljujući toj nagradi čuli su za mene i doživljavaju me ozbiljno kao autoricu", pojasnila je.