SPOTLIGHT

Vatikanske novine nahvalile dobitnika Oscara s temom pedofilije u crkvi

02.03.2016 u 14:20

Bionic
Reading

Dobitnik Oscara za najbolji film ‘Spotlight’, koji se bavi istragom bostonskih novinara o pedofiliji u Katoličkoj crkvi, donekle je neočekivano dobio i velike pohvale u vatikanskim novinama L’Osservatore Romano. Ističe se kako nije riječ o antikatoličkom filmu, nego o uratku koji je ‘izrazio bol vjernika suočenih s otkrićem te strašne realnosti’

Čini se da se dolaskom pape Franje na čelo Katoličke crkve donekle promijenila i uređivačka politika vatikanskih novina L’Osservatore Romano, prethodno poznatih po tvrdim, konzervativnim stavovima.

Nakon desetljeća različitih kampanja protiv filmova koji su bili kritički intonirani prema Crkvi ili po mišljenju Vatikana blasfemični - najpoznatiji su primjeri ‘Život Brianov’ Montyja Phytona i Scorseseovo ‘Posljednje Kristovo iskušenje’ - vatikanski se dnevnik oglasio izrazio pozitivnim tekstom o ovogodišnjem dobitniku Oscara za najbolji film. ‘Spotlight’ Toma McCarthyja bavi se skrupuloznom novinarskom istragom o pedofiliji u Katoličkoj crkvi u Bostonu, što je bila prva velika medijska priča te vrste, nakon koje se zakotrljala lavina šokantnih otkrića diljem svijeta, koja su ozbiljno uzdrmala Crkvu.

Prema L’Osservatore Romanu, ‘Spotlight’ je odličan film te nije antikatolički. ‘Predatori ne nose obavezno crkvenu odoru i pedofilija ne proizilazi automatski iz zavjeta o celibatu. Ali je sada jasno da je u Crkvi previše ljudi bilo više zaokupljeno imidžom te institucije nego težinom tog čina’, napisala je komentatorica Lucetta Scaraffia. ‘Sve to ne može opravdati tešku pogrešku onog koji predstavljajući Boga koristi taj autoritet za zlostavljanje nedužnih: to je dobro ispričano u filmu’, napisala je novinarka u prvom zvaničnom komentaru na Oscar dodijeljen filmu ‘Spotlight’, koji se opisuje kao ‘uvjerljiv film’.

Jedina zamjerka je upućena tome da u filmu nije spomenuta duga i uporna borba protiv pedofilije u Crkvi koju je vodio monsinjor Josef Ratzinger dok je bio na čelu Kongregacije za nauk vjere, a zatim i kao papa Benedikt XVI. No i to se opravdava konstatacijom da u filmu nije bilo dovoljno vremena za sve detalje.